Turizam

Sve teže se odlučujemo za odlzak na odmor, i produženi vikend za mnoge luksuz

1707becicijpg
S
udeći po cijenama aranžmana za turističku sezonu koja hvata puni zalet, ali i troškovima koji ne obuhvataju samo smještaj u nekom od domaćih ljetnjih centara, moglo bi se reći da je za prosječnu crnogorsku porodicu odlazak na godišnji odmor, kako se nekada praktikovalo, sada samo san. Da se kriza duboko uvukla u džepove Crnogoraca potvrđuje i to što sve više naših sugrađana nije u stanju da sebi priušti ni produženi vikend na moru, pišu Dnevne novine.

Sve teže se odlučujemo za odlzak na odmor, i produženi vikend za mnoge luksuz
Portal AnalitikaIzvor


Sve je teže na more otići i na dan jer je za tu eksukrziju potrebno najmanje 20-ak eura, samo za gorivo i eventualno "Sozinu", ako se odlučite za kupanje na tom dijelu naše obale.



Naime, sedmodnevni boravak za četvoročlanu porodicu u hotelskom apartmanu sa pet zvjezdica, u čiju su cijenu uračunati doručak i večera, košta oko 2.000 eura.



Nešto skromnija usluga, u hotelima sa četiri zvjezdice košta oko 1.500 eura, dok boravak u hotelima sa tri zvjezdice za sedam dana košta oko 600 eura.



S obzirom na standard, većina građana se odlučuje na privatni smještaj, ali kada se saberu svi dodatni troškovi, koji podrazujevaju kupovinu hrane i sokova za pripremu obroka u apartmenu, dođe se do cijene koja iznosi koliko i boravak u hotelu, jer bi za kupovinu namirnica bilo potrebno najmanje 100 eura.



Apartmani za četvoročlanu porodicu u metropoli turizma, Budvi, kreću se od 120 do čak 200 eura po danu. Herceg Novi je pristupačniji, pa se apartmani mogu naći po cijeni 75 eura po danu. U zavisnosti od lokacije, cijene apartmana u Tivtu su od 24 do 50 eura, dok se u Kotoru privatni smještaj po danu kreće oko 40 eura. Nešto jeftinije su sobe, koje se duž obale mogu naći za desetak eura.



Ukoliko bi prosječna četvoročlana porodica odlučila da se počasti ručkom, u najboljem slučaju bi ceh iznosio od 20 do 50 eura, pod uslovom da se otvori četvoro očiju prilikom odabira jela iz menija.



Svakodnevno kupanje i sunčane na plažama takođe košta. Dvije ležaljke i suncobran kreću se od pet do 15 eura, dok se na nekim manjim plažama može naći i za tri i po eura. Za četvoročlanu porodicu, to je, naravno, duplo toliko novca.



U troškove boravka treba računati i rezervoar goriva, pet eura karte za tunel, ako se ide kroz "Sozinu", te plaćanje parkinga koji se kreće od pedeset centi do euro i dvadeset po satu, u zavisnosti od lokacije. Ukoliko porodica ide na odmor u Herceg Novi dodatni trošak je devet eura, koliko košta prevoz trajektom sa jedne strane zaliva na drugu.



Uporede li se cijene u Crnoj Gori s onima što nude konkurentska mediteranska tržišta, naša zemlja je u nezahvalnom položaju, jer cjenovno spada u sami vrh, dok onime što se za plaćeni aranžman dobije debelo kaska za ostalima. Osim visokih cijena smještaja, turisti u Crnoj Gori nerijetko zamjeraju i astronomske cijene u špicu sezone kada je riječ o trgovinama i restoranima.

izvor: CdM, foto: cazarimuntenegru.ro

Portal Analitika