Turizam

Građani BiH umjesto Hrvatske na ljetovanje u Crnu Goru

1706slovenska-plaza
P
rema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, u ovoj zemlji manje je za 340.000 turista nego lani. Građani Bosne i Hercegovine, koji tradicionalno ljetuju na obalama Jadrana, ove godine je zaobilaze, piše Dnevni avaz.  

Građani BiH umjesto Hrvatske na ljetovanje u Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor


Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, odnosno pooštreni režim za strance,  ne ide u korist hrvatskom turizmu.



Asja Poturković

i

Adi Skaljić

, mladi par iz Sarajeva, godinama su ljetovali na Hrvatskom primorju. Ovog ljeta, međutim, otišli su u Tivat. Kao razlog promjene destinacije naveli su pristupačne cijene i atraktivne turističke sadržaje.



Poturković i Skaljić: U septembru opet u Crnoj Gori

- Hrvatska nam je uvijek bila prvi izbor. Od djetinjstva je tako. Ali, zbog svih promjena koje je ova zemlja uvela, ovog ljeta otišli smo u Tivat i nismo se pokajali. Sve je blizu, vrlo lako se može doći do okolnih, malo urbanijih mjesta kao što su Budva i Kotor. Plaže su lijepe, ljudi gostoprimljivi, cijene za građanina iz BiH s prosječnim primanjima vrlo pristupačne. Domaćini su, za razliku od hrvatskih, daleko ljubazniji - kazala je Poturković, sa čime se složio i njen momak Adi, dodajući da će u septembru opet obići crnogorsku obalu.



Manjak u budžetu

I „Hrvatske autoceste“ (HAC) zabilježile su za 40.000 manje ulazaka vozila nego u isto vrijeme prošle godine. To predstavlja minus od oko 260 hiljada eura u budžetu Hrvatske, bez uračunatog PDV-a.



Iz Turističke zajednice Makarske odlučno tvrde da gosti iz BiH i dalje dolaze u velikom broju. Direktor Jure Brkan kazao je za "Avaz" da nemaju problem s nedostatkom turista.



- Naprotiv, zabilježen je blagi porast i nadamo se da će Bosanci i Hercegovci i dalje posjećivati našu rivijeru - rekao je Brkan.



Urednije prijavljivanje

Internet-portal Seebiz procijenio je da je u prvoj polovini godine u Hrvatskoj ostvareno povećanje broja turista od pet posto, jer je zabilježeno za 200.000 prijava više nego lani.



Ovaj podatak objašnjavaju činjenicom da zbog pooštrenih inspekcijskih provjera vlasnici urednije prijavljuju goste.

foto: blic.rs

Portal Analitika