Abiznis

Na novskoj pijaci zabranjena prodaja mliječnih i proizvoda od mesa

pijacahnuok
Uprava za inspekcijske poslove, odsjek za veterinarsku inspekciju zabranio je promet mliječnih proizvoda i promet proizvoda od mesa još prošlog utorka na gradskoj tržnici u Herceg Novom.

Na novskoj pijaci zabranjena prodaja mliječnih i proizvoda od mesa
Portal AnalitikaIzvor

Inspektori su tako zaustavili prodaju nekoliko kilograma mliječnih i mesnih proizvoda, koje je nudilo desetak prodavaca. Nisu, međutim, kako se pričalo, po siru i kajmaku prosipali solnu kiselinu. Radio Jadran saznaje da je samo jednom proizvođaču iz Podgorice, koji je držao tezgu s mliječnim proizvodima, u blizini ribarnice, na takav način uništena roba. Prodavci i preprodavci su bili iznenađeni ovim postupkom, ali su dobili obećanja da će za sedam dana biti obezbijeđeni uslovi na novskoj pjaci kako bi radili po propisima o bezbjednosti hrane.

Direktor JP Komunalno stambeno Boris Seferović smatra da uništavanje hrane posipanjem kisjeline, po zakonu koji je donešen još 2007. godine, nije bio u redu.

“Mogli su svi artikli, ako su bili ispravni, da se proslijede u Dječiji dom u Bijeloj, ili nekome drugom. Ima mnogo gladnih i mislim da takvo uništavanje nije rješenje”, kazao je Seferović a Radio Jadran.

Ipak,dodaje, bez obzira na sve uslovi o prometu i proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda na pijaci se moraju ispoštovati do 1. avgusta.

"Razgovao sam jutros sa zakupcima i u dogovoru sa njima u narednih 15 dana taj dio pijace biće rekonstruisan po nalogu Uprave, što podrazumjeva fizički odvojenu cjelinu od ostalih dijelova pijace. Takođe moraju postojati rashladne vitrine, u kojima će stalno biti kontrolisana propisana temperatura", ističe Seferović.

Posao će biti obavljen sredstvima opštinskog budžeta, a dijelom i nadoknadom samog preduzeća. Potom će nastojati da se ispune i HACCP principe o bezbjendosti hrane.

JP Stambeno komunalno nakon nalaza inspekcije platilo je i 1.000 eura kaznu, a nijesu nekažnjeno prošli i neki od prodavaca.

Seferović negira i neke špekulacije koje su plasirane u javnosti da ih je Uprava za inspekcijeske poslove već upozoravala i slala dopise prije nekoliko mjeseci, a da su to iz ovog preduzeća ignorisali.

“To nije tačno, na ovom sam mjestu godinu ipo i nikakvih dopisa do sada nije bilo”, dodao je Seferović.

Do početka narednog mjeseca biće izmjenjeni i uslovi za prodaju mesa i suhomesnatih proizvoda i fermetisanih kobasica, što će se obavljati samo u posebnim objektima u sklopu pjace.

I za prodaju svježe ribe moraju biti ispunjeni higijensko - temperaturni i tehnički uslovi. U slučaju da za ribu nema dovoljno leda u vitrinama, Uprava za inspekcijske poslove ograničava prodaju od sedam do 10 časova.

Prodavci mlijeka i mliječnih proizvoda moraće posao obavljati u bijelim mantilma, a prodaju će moći da obavljaju samo uz potvrdu proizvođača sa raznim podacima i dokazima bilo da je riječ o artiklima s domaćih gazdinstava bilo o uvezenim. Pijaca u Novom moraće ubuduće imati i adekvatan sanitarni - mokri čvor.

 

 

 

Portal Analitika