Politika

Drobnič: Inicijativa „Zapadnobalkanska šestorka + 1“ dolazi u pravo vrijeme

drobncok1007
Inicijativa „Zapadnobalkanska šestorka + 1“, čiji je ključni cilj brža evropska integracija zemalja članica dolazi u pravo vrijeme I kvalitetno tretira ključna pitanja integracionog procesa od interesa za zemlje učesnice ocijenio je šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič. On je to kazao na tokom konsultativnog sastanka političkih direktora Albanije, Bosne i Hercegovine BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije na temu novog koncepta regionalne saradnje pod radnim nazivom „Zapadnobalkanska šestorka + 1“, održanom u Pržnu.

Drobnič: Inicijativa „Zapadnobalkanska šestorka + 1“ dolazi u pravo vrijeme
Portal AnalitikaIzvor

"Iako već članica EU, Hrvatska je, pridružujući se inicijativi, prihvatila da pruži svoj doprinos prenosom integracionih iskustava drugim članicama, nastavljajući na taj način partnerski odnos sa zemljama regiona“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Drobnič je prenio poruku Brisela da je proaktivan pristup i inicijativnost zemalja Zapadnog Balkana ove vrste dobrodošla i potrebna da bi se mogućnosti korišćenja mehanizama i instrumenata koji stoje na raspolaganju na putu pridruživanja valorizovale u što većoj mjeri.

"Imajući na umu da nova inicijativa ne predviđa stvaranje novih regionalnih struktura, Generalni sekretar RCC je ponudio da Sekretarijat postane „izvršna ruka“ Inicijative pružajući na taj način potrebne institucionalne kapacitete za dalju operacionalizaciju ideje“, saopšteno je iz MVPEI.Sastanku je u svojstvu posmatrača prisustvovao i predstavnik Slovenije.

Delegaciju Crne Gore predvodio je državni sekretar za politička pitanja ambasador Vladimir Radulović.

Na sastanku je bilo riječi o daljim koracima u pravcu razvoja inicijative, kao i o mogućim konkretnim zajedničkim aktivnostima i projektima. Takođe, razmijenjena su mišljenja povodom termina i agende predstojećeg prvog sastanka šefova diplomatija na temu novog koncepta saradnje.

"Svi učesnici skupa su posebno podržali all inclusive pristup u radu ovog sastanka i budućeg djelovanja u okviru novog koncepta regionalne saradnje“, zaključuje se u saopštenju MVPEI.

 

 

Portal Analitika