Društvo

Odbor za prosvjetu dao zeleno svjetlo za besplatne udžbenike osnovcima

odborprosvjuok
Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport podržao je danas amandmane Pozitivne Crne Gore na Predlog zakona o obrazovanju da se obezbijede besplatni udžbenici za osnovce novcem iz državnog budžeta. Odbor je dao zeleno svjetlo i predlogu Pozitivne da se proširi sastav školskih (upravnih) odbora, pa bi umjesto pet članova kako je do sada bila praksa, školski odbor u predškolskim, osnovnim i srednjim ustanovama imao sedam članova i to - po jednog predstavnika iz resornog ministarstva i opštine, tri predstavnika zaposlena u školi, kao i dva člana koji bi zastupali roditelje.

Odbor za prosvjetu dao zeleno svjetlo za besplatne udžbenike osnovcima
Portal AnalitikaIzvor

Amandman Pozitivne da se omoguće besplatni udžbenici za osnovce prošao je na Odboru glasovima poslanika opozicije- šest članova glasalo je za, protiv je bilo četiri poslanika iz DPS-a dok je jedan poslanik iz SDP-a bio uzdržan.

Drugi amandman oko sastava školskih odbora podržalo je šest poslanika iz opozicije dok je pet iz redova vladajuće stranke bilo protiv.

Skupštinski Odbor je podržao i amandmane koje su predložili poslanici DPS-a, HGI, i LP da se studentima koji studiraju po starom sistemu omogući da u roku od dvije godine polože zaostale ispite i ovaj amandman postao je sastavni dio teksta Zakona o obrazovanju.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić kao predlagač amandmana Pozitivne, obrazložio je da bi prema proračunima te partije besplatni udžbenici za osnovce koštali Crnu Goru oko četiri miliona eura, te da bi se kroz brojne uštede to moglo svesti na mnogo nižu cifru.

- Prema postojećim cijenama to bi državu koštalo oko četiri miliona, međutim štamparije bi bile oslobođene plaćanja PDV-a i to bi se moglo svesti na dva miliona. Učenici bi pri tom bili dužni da čuvaju udžbenike- naveo je Perić. On je istakao i da bi što prije trebalo omogućiti decentralizaciju obrazovnog sistema, naglašavajući da je nedopustivo da resorni ministar vrši izbor direktora u školama.

- Direktori škola odlučuju o zapošljavanju manje više diskreciono, a sa druge strane ministar prosvjete ima veliki uticaj na zapošljavanje. Ako je osnovno obrazovanje besplatno, ja vas pitam šta je u suštini besplatno.. Mi nemamo besplatno obrazovanje- izričit je Perić.

Sa njim je saglasan i poslanik DF-a Milan Knežević. - Školski odbori nam nijesu potrebni ako će ministar da bira direktora. - rekao je Knežević napominjući da je više od devedeset odsto direktora "primljeno na osnovu svoje političke pripadnosti".

Poslanik DPS-a Srđa Popović napomenuo je predlog Pozitivne oko sastava školskih odbora neprihvatljiv te da bi mogao da dovede do brojnih zloupotreba. - Ovakav sastav ne bi garantovao da će biti izabran direktor koji bi dobro obavljao svoju dužnost“- naveo je Popović.

Predstavnik Ministarstva prosvjete Miajilo Đurić istakao je da bi povećanje broja predstavnika u školskim (upravnim) odborima bilo neracionalno i nefunkcionalno. Đurić je napomenuo da se decentralizacija obrazovnog sistema ne može posmatrati izdvojeno od decentralizacije ukupnog sistema. On je istakao i da bi besplatni udžbenici koštali državu pet ipo miliona eura, umjesto četiri kako je to Pozitivna izračunala.

- Ne postoji apsolutno decentralizovan sistem u postupku izbora direktora. Amandman nije prihvatljiv zato što mislimo da ne bi unaprijedio već usporio rad škole, školskog odbora i direktora- naveo je Đurić.

Članovi Odbora bili su u dilemi da li besplatne udžbenike treba omogućiti samo onim učenicima koji su u stanju socijalne potrebe ili bi to pravo podjednako trebali imati svi đaci.

- Kako da imamo besplatno obrazovanje kad roditelj koji ima tri djeteta svake godine treba da izdvaja značajna sredstva za udžbenike. Lično se zalažem da sva djeca dobiju besplatne udžbenike, jer bi se na taj način onemogućila diskriminacija djece. A svi oni koji imaju bolje finansijske prilike, mogu pomoći školi na druge načine- navela je poslanica SNP-a i član odbora Zdenka Popović. Ona je napomenula i da položaj prosvjetnih radnika nije na zavidnom nivou.

- Ne možemo da dozvolimo da 2.000 prosvjetnih radnika radi na određeno vrijeme. Nezamislivo je i neracionalno da prosvjetni radnici sedam godina budu bez stalnog radnog odnosa konstantno strijepeći od gubitna radnog mjesta- istakla je Popović.

A.U.

 

 

Portal Analitika