Svijet

Snouden zatražio privremeni politički azil u Rusiji

1607snoudenok
B
ivši službenik američkih obavještajnih agencija Edvard Snouden zatražio je danas privremeni politički azil u Rusiji, izjavio je za agenciju RIA Novosti ruski advokat Anatolij Kučerena.

Snouden zatražio privremeni politički azil u Rusiji
Portal AnalitikaIzvor


Ruske vlasti, međutim, još nisu dobile nikakav Snoudenov zahtjev za azil, rekao je za agenciju Interfaks neimenovani predstavnik ruske službe za migracije, koji nije želio da komentariše dalje to pitanje.



Kučerena je naveo da je prije njihovog sastanka na moskovskom aerodromu "Šeremetjevo", Snouden formulisao zahtjev za privremeni azil, koji je nakon toga, u prisustvu Kučerene, predao službeniku Federalnog migracionog servisa.



Snouden se više od tri nedjelje nalazi na Šeremetjevu, a u petak je rekao da želi da ostane u Rusiji dok ne ode u Latinsku Ameriku. On je na moskovski aerodrom Šeremetjevo došao 23. juna iz Hong Konga pošto je objelodanio američke obavještajne tajne.



Putin je ranije rekao da Snouden može dobiti politički azil ukoliko prestane da nanosi štetu SAD i rusko-američkim odnosima, i ako lično zatraži azil.

foto: npr.org

Portal Analitika