Društvo

OO DPS-a Pljevlja podnio krivičnu prijavu protiv Pupovića

pljevlja
Opštinski odbor Demokratske partije socijalista u Pljevljima podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima krivičnu prijavu protiv Miloja Pupovića,  predsjednika Opštine Pljevlja, zbog osnovane sumnje da je učinio krivično djelo protiv prava iz rada, tj. krivično djelo povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, koje je inkriminisano odredbom člana 225 Krivičnog zakonika,  a kojom je propisano „ ko svjesnim kršenjem propisa ili na drugi protivpravan način uskrati ili ograniči pravo građana na slobodno zapošljavanje na teritoriji Crne Gore pod jednakim uslovima, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine ”, saopšteno je iz OO DPS-a Portalu Analitika.

OO DPS-a Pljevlja podnio krivičnu prijavu protiv Pupovića
Portal AnalitikaIzvor

“Poznato je da se u Opštini Pljevlja zapošljavaju samo lica, kako na određeno,  tako i na neodređeno vrijeme, koja su politički istomišljenici koalicije Bolja Crna Gora-Bolja Pljevlja, koja je preuzela lokalnu vlast u septembru 2011.godine, a sastavljena je od političkih partija: Nova Srpska Demokratija, Socijalistička Narodna Partija, Pokret za Promjene, Narodna Stranka. Samo neka od lica koja su se zaposlila zahvaljujući učinjenom krivičnom djelu jesu članovi porodica funkcionera stranaka iz gore navedene koalicije”, tvrde iz OO DPS-a Pljevlja.

Onipodsjećaju da je Ustavom Crne Gore, tačnije odredbom člana 8. stav 1. propisano da je „ zabranjena svaka neposredna i posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu“, te da je odredbom člana 13 Zakona o državnim službenicima i namještenicima propisano da je „zabranjeno je dovoditi u povlašćeni, odnosno neravnopravan položaj državnog službenika, odnosno namještenika u ostvarivanju njegovih prava i obaveza ili mu uskraćivati, odnosno ograničavati prava, a naročito zbog političke, nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti ili po osnovu drugog ličnog svojstva suprotno Ustavu i zakonu, kao i da je odredbom člana 5 Zakona o radu propisano da je zabranjena  neposredna i posredna diskriminacija lica koja traže zaposlenje, kao i zaposlenih, s obzirom na pol, rođenje, jezik, rasu, vjeru, boju kože ... političko ili drugo uvjerenje ili neko drugo lično svojstvo“.

„Predsjednik Opštine kao izvršni organ je na osnovu člana 41 stav 1 i stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi učinio krivično djelo povrede ravnopravnosti u zapošljavanju diskriminišući građane Pljevalja pri zapošljavanju, zahtjevajući kao jedini kriterijum političku pripadnost partijama Nova Srpska Demokratija, Socijalistička Narodna Partija, Pokret za Promjene, Narodna Stranka.

Na osnovu svega navedenog smatramo da je izvršeno krivično djelo i pozivamo državne organe da preduzmu sve Zakonom predviđene radnje, kako bi se zaustavila diskriminacija po svim prethodno navedenim osnovama.”

Portal Analitika