Društvo

Predstavljena monografija „Crkve i manastiri basena Skadarskog jezera“

167aleksandar_cilikov
M
onografija „Crkve i manastiri basena Skadarskog jezera“ autora Aleksandra Čilikova predstavljena je u nedjelju veče u vrtu palate Drago u Starom gradu. Promociju je organizovao Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, područno odjeljenje Kotor.

Predstavljena monografija „Crkve i manastiri basena Skadarskog jezera“
Portal AnalitikaIzvor

O knjizi koju je objavila Crnogorska akademija nauka i umjetnosti najprije je govorila slikarka konzervatorka Jasminka Grgurević. Podsjećajući na veze između Skadarskog basena, Skadra i Kotora, kazala je da one traju od praistorije do danas.

- Današnja spona između Kotora i basena Skadarskog jezera su Čilikov i njegova knjiga  koja je po karakteru, načinu obrade i pratećem aparatu reprezentativna, a po sadržaju od neprocjenjive važnosti za istoriju Crne Gore i Boke – rekla je Grgurević.

Mr Vesna Vičević je kazala da je imala utisak da čita jedan neobičan roman, neobično koncipiran, gdje su umjesto glavnih ličnosti protagonisti crkve i manastiri.

- Autor, vrlo lagano, vješto, čitljivo i najširem krugu čitaoca razumljivo, uvodi nas u prostor đe se radnja odvija, pa zatim u vrijeme kada se odvija, poslije čega slijede opis iličnosti tj. tih crkvenih zdanja, njihov karakter, život, izgled, sva njihova spoljašnja i unutrašnja ljepota – kazala jeVičević.

Autor Aleksandar Čilikov je kotorskoj publici saopštio da knjiga predstavlja sintezu o crkvama i manastirima Skadarskog basena, a istovremeno i popularno naučno štivo, razumljivo svim kategorijama čitalaca. Na knjizi je radio šest godina zbog zdravstvenog stanja autora i rad mu je, kako je kazao, donio niz sjajnih doživljaja.

- Crkva Jeksa iz 17. vijeka koja se nalazi u blizini Rijeke Crnojevića, zarasla je u travu i korov i nikako je nijesam mogao pronaći, a tamo sam bio najmanje 25 puta u zadnjih 30 godina – prisjetio se Čilikov.

Zahvalio se Crnogorskoj akademiji nauka i umjetmosti, koja, kako je kazao „nije šteđela na opremi i pratećim elementima monografije“.

U muzičkom dIjelu programa učestvovala je flautistkinja Andrea Petrović, interpretirajući djela N. Paganinija i J. S. Baha.

Izvor:Pobjeda

 

Portal Analitika