Društvo

Komar: Poništili izbore zbog politike

167fakuletPOCETNA
P
rodekanica za međunarodnu saradnju na Fakultetu političkih nauka (FPN) doc. dr Olivera Komar ocijenila je za Dnevne novi­ne da razloge za poništenje izbo­ra za dekana na toj univerzitet­skoj jedinici treba tražiti u dome­nu poltike, a ne prava. Ona nije željela da precizira na čiju poli­tiku konkretno misli.

Komar: Poništili izbore zbog politike
Portal AnalitikaIzvor

Komar kaže da je interesantno primijetiti da se u odluci o poni­štenju izbora ne navodi šta je tač­no prekršeno, odnosno koji član i pravilo.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore jedoglasno je u petak poništio izbore za dekana Fakul­teta političkih nauka i donio od­luku da se raspišu novi. Pred­sjednik UO UCG Duško Bjelica saopštio je u petak da su izbori poništeni iz proceduralnih ra­zloga, odnosno zbog kršenja po­slovnika. Podsjetimo, na sjedni­ci Vijeća FPN-a u prošli pone­djeljak za dekanicu od 2013. do 2016. godine predložena je prof. dr Šonja Tomović-Šundić. Neki članovi koji su se protivili ovom predlogu nijesu prisustvovali sjednici.

"Dakle, procedura izbora deka­na na Fakultetu političkih nauka je vraćena na početak zbog na­vodnog kršenja Pravilnika. Ta­kav stav Upravnog odbora ostavlja nelagodan utisak da odgo­vor na pitanje zašto je procedu­ra vraćena na početak ne treba tražiti u domenu prava, već u do­menu politike", izjavila je Komar.

Komar dodaje da ćemo vjerovatno znati uskoro "da li je istina ono što se neformalno može čuti da je dosadašnja uprava FPN-a bila isuviše "meka" i da nam tre­ba tzv. "Čvršća ruka"".

"Ne treba zaboraviti, a neki oči­gledno i nijesu, da su student­ski protesti 2011, godine krenuli upravo sa ovog Fakulteta. Da li je u pitanju pokušaj da se FPN "pacifikuje" i stavi pod ne­čiju čvršću kontrolu u susret ve­oma turbulentnom političkom periodu pred nama, vidjeće se već na jesen. Ovo posebno uko­liko se ostvare određene najave da će naredna dva mjeseca bi­ti iskorištena kako bi se promi­jenila struktura Vijeća i iz nje­ga isključili određeni profesori kako bi se osigurao drugačiji is­hod glasanja.

Sad imamo 10 članova Vijeća, a vrlo će biti lako utvrditi koliko ćemo ih imati u septembru i u či­jem je interesu da se broj nastav­nika u upravnim tijelima Fakul­teta smanjuje", naglasila je Ko­mar.

Portal Analitika