Svijet

Španski premijer odbio da podnese ostavku

1507rahoj
Š
panski premijer Marijano Rahoj odbio je da podnese ostavku zbog korupcionaškog skandala koji potresa njegovu vladu koja pokušava da spasi četvrtu privredu po veličini u EU od ekonomske krize.

Španski premijer odbio da podnese ostavku
Portal AnalitikaIzvor

On je suočen sa pozivima da pruži objašnjenje ili da podnese ostavku povodom optužbi da je pružao podršku bivšem blagajniku vladajuće Narodne stranke Luisu Barsenasu, koji je danas izveden pred sud zbog skandala u vezi sa korupcijom, prenosi Blic.

Rahoj (58) je odbacio krivicu za bilo kakav prestup i nije komentarisao proteklih nedjelja sve burnije kontroverze čiji je predmet Barsenas (55).

Pritisak na Rahoja, u međuvremenu, sve više raste, pošto su iznijete nove optužbe, a Barsenas je izveden pred sudiju Visokog suda kako bi odgovorio na pitanja u vezi sa tajnim isplatama članovima partije.

Barsenas je pozvan da se pojavi pred madridskim sudom nakon što je konzervativni dnevnik "Mundo" prošle nedjelje objavio, kako je navedeno, originalnu stranicu iz sveske u kojoj je on bilježio sume isplaćivane iz tajnog fonda, a koja je dostavljena sudu.

Taj dokument, navodno, pokazuje da su iz rezervnog fonda isplaćivane sume partijskim zvaničnicima među kojima je i Rahoj, koji je u to vrijeme bio ministar u vladi premijera Hosea Marije Asnara, 1997, 1998. i 1999.

Barsenas se sumnjiči da je rukovodio tajnim fondom koji su finansirali donatori iz raznih korporacija, a koji su potom nagrađivani javnim ugovorima.

Sredstva iz tajnog fonda su, kako se tvrdi, korišćena za dopunjavanje plata članovima stranke.

Kao posljednji udarac Rahoju, "Mundo" je u nedjelju objavio prijateljske tekstualne poruke koje je on putem mobilnog telefona razmjenjivao sa Barsenasom od maja 2011. do marta 2013, a njihovo dopisivanje je okončano dva mjeseca nakon što je izbio skandal.

Barsenas je u intervjuu koji je španski list objavio 7. jula rekao da se Narodna stranka bavi nezakonitim finansiranjem već skoro 20 godina, dok je ta stranka više puta opovrgla tvrdnje o tajnom finansiranju.

Lider glavne opozicione Socijalističke partije Alfredo Peres Rubalkaba optužio je juče premijera za "ozbiljan dosluh" sa Barsenasom i, u ime svoje stranke, pozvao Rahoja da hitno podense ostavku.

Međutim, mali broj ljudi u Španiji očekuje da će se Rahoj povući sa vlasti s obzirom na to da njegova stranka ima direktnu parlamentarnu većinu.

Vodeći španski dnevnik "Pais" je danas, u uvodniku, zatražio od premijera da pruži objašnjenje parlamentu, "iz poštovanja prema demokratskom sistemu, građanima i svojoj partiji i glasačima", inače "neće moći da povrati kredibilitet".

Rahoj se do sada opirao pozivima da se pojavi pred parlamentom povodom ovog skandala i pažljivo je izbjegavao čak i da spomene Barsenasovo ime, ali se očekuje da će se danas suočiti sa novinarima poslije posjete poljskog premijera Donalda Tuska.

Barsenas se već nalazi iza rešetaka, pošto je pod istragom zbog odvojenog slučaja vezanog za korupciju.

Optužbe za korupciju razgnijevile su Špance, koji su u recesiji sa rekordnom stopom nezaposlenosti od preko 27 odsto, te su se juče desetine demonstranata okupile ispred sjedišta Narodne partije u Madridu.

Portal Analitika