Društvo

ULJAREVIĆ: Predlog o izboru VDT-a dobar, ali nedovoljan za nezavisno pravosuđe

0206daliborka
P
redlog prema kojem bi se Vrhovni državni tužilac u prvom krugu birao dvotrećinskom većinom, a tropetinskom u eventualnom drugom, mogao bi da obezbijedi VDT-a koji bi radio svoj posao, ali to nije dovoljno za nezavisno pravosuđe, smatraju u Centru za građansko obrazovanje.

ULJAREVIĆ: Predlog o izboru VDT-a dobar, ali nedovoljan za nezavisno pravosuđe
Portal AnalitikaIzvor

Ustavni odbor je, podrškom tri četvrtine poslanika, usaglasio predlog amandmana na Ustav, po kom će se VDT u prvom krugu birati dvotrećinskom većinom, a tropetinskom u eventualnom drugom.

Direktor CGO, Daliborka Uljarević, smatra da je u trenutnom crnogorskom kontekstu to rješenje koje otvara prostor za VDT-a koji će raditi svoj posao a ne, kako je kazala, biti samo "udarna pesnica" jedne političke strukture, kao što je to bio slučaj do sada.

- Ali samo po sebi to nije dovoljno da bi imali nezavisno pravosuđe. Tek karakter ovog izbora i onoga što budu nova ustavna rješenja će ukazati da li počinjemo da se krećemo u pravcu uspostavljanja nezavisnosti pravosudnog sistema, kazala je Uljarević agenciji MINA.

Ona smatra da je kontrolni mehanizam od tri petine dobar.

- Bitno je da postoji kontrolni mehanizam koji zahtijeva konstruktivan dijalog sa opozicijom a tropetinska većina daje tu mogućnost. Ali, opet treba naglasiti da to samo po sebi nije dovoljno da kažemo da smo došli i do konačnog i optimalnog modela nezavisnosti pravosuđa, već će nam praksa dati najbolji odgovor, pojasnila je Uljarević.

Predloženo je i da sudijama Ustavnog suda mandat bude povećan za tri godine, odnosno da bude 12.

Uljarević takvo rješenje ne smatra spornim.

- To nije sporno ali i adekvano i sljedstveno tome treba da se promijeni način njihovog izbora. Ako se sudije Ustavnog suda budu birale kao i do sada, to je onda jedan veliki korak unazad, zaključila je Uljarević.

Portal Analitika