Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • PUHOVSKI: Naredna članica EU sa ovog područja sigurno je Crna Gora, proces će trajati do 10 godina

PUHOVSKI: Naredna članica EU sa ovog područja sigurno je Crna Gora, proces će trajati do 10 godina

1507puhovski
A
mbasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer rekao je za Dnevne novine da Njemačka podržava evropske integracije Crne Gore ali ne bez uslova, te da smatra i da ćemo postati dio EU nakon 2020. Zagrebački profesor političke filozofije i politički analitičar Žarko Puhovski za Antenu M ocjenjuje da su očigledne tri stvari kada su posrijedi EU integracije, a prva je da trenutno niko ne ispunjava uslove za ulazak.

PUHOVSKI: Naredna članica EU sa ovog područja sigurno je Crna Gora, proces će trajati do 10 godina
Portal AnalitikaIzvor

- Drugo, sve kada bi neko i ispunjavao uslove za ulazak, EU trenutno nema institucijski okvir koji bi omogućio primanje novih članica. Morao bi da bude izmijenjen čitav niz međudržavnih ugovora, a za to treba vremena. Osim toga, politička atmosfera nije orjentisana u prilog tome, istakao je Puhovski za Antenu M.

Iz toga, kaže Puhovski, prozilazi zaključak da se ne može predvidjeti i znati kada će EU sljedeći put otvoriti vrata nekoj zemlji.

Ipak dodaje da je očigledno koja će to zemlja biti.

- Gotovo je sigurno da će naredna članica sa ovog područja biti Crna Gora i da će to biti u roku od nekih osam do deset godina kako stvari stoje. To je samo gruba procjena, izjavio je Puhovski.

Njemački ambasador Pijus FIšer poručio je da su za Crnu Goru bitni kvlaitet i održivost reformi te da je to važnije od brzine pregovaračkog procesa.

Portal Analitika