Društvo

ČELEBIĆ: Lompar podmeće, Ratkovićevu nagradu dobio sam 1978.

Gojko-Celebicok1507
D
obtnik ovogodišnje Trinaestojulske nagrade Gojko Čelebić optužio je u autorskom tekstu objavljenom u današnjim Vijestima, književnika Mladena Lompara da ga je „zasuo podmetanjima svojstvenim osobi bez previše plemenitosti“.

ČELEBIĆ: Lompar podmeće, Ratkovićevu nagradu dobio sam 1978.
Portal AnalitikaIzvor

Čelebić je, u svojoj polemici sa Lomparom, rekao da je rođen u Podgorici, da govori pet jezika i da je 1978. godine dobio Ratkovićeu nagradu.

- Stražar ukraj vješala, sreski pjesničić g. Lompar, zasuo me je u Vijestima od 9. 07 podmetanjima, svojstvenim osobi bez previše plemenitosti, građaninu kojeg pristojnost gleda sumnjičavo ispod oka, da tobože ne znam jezike, znam pet, da nijesam rođen u Podgorici, jesam, da nijesam dobio Ratkovićevu nagradu, jesam 1978. bilo mi je 20 – navodi se u autorskom tekstu Čelegića objavljenom u današnjim Vijestima koji predstavlja nastavak polemike sa Lomparom.

On u nastavku Lompara naziva „zavičajnim pjevunom“ i napominje da ne želi da ga poučava stilu.

- Nijesam se je, međutim, upustio u raspravu da ovog zavičajnog pjevuna podučavam stilu i sintaksi, ovog liričara za odive i rođake, jer ja ipak blagovremeno formatiram sagovornika, nego da se odbranim od hajke. Stanje svijesti  gospodina Lompara nijesu ideje već kompleksi, ova pjesničina za strine i tete nije, dakle, rukovođena inspiracijom, nego razdraženošću, polemika otkriva čovjeka kao malo koji žanr – navodi se u Čelebićevom autorskom tekstu.

Portal Analitika