Region

Održan Petrovdanski sabor Crnogoraca

sabor2ok1507
N
acionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka organizovali su šesnaesti Petrovdanski sabor Crnogoraca.

Održan Petrovdanski sabor Crnogoraca
Portal AnalitikaIzvor

Petrovdanskim saborom Crnogorci Hrvatske obilježavaju Dan državnosti Crne Gore i 13. jul Dan opštenarodnog oružanog ustana crnogorskog naroda protiv fašizma, saopšteno je iz Vjeća Crnogograca Zagraba

- Ovogodišnji Petrovdanski sabor organizovan je u Ronjgima pored Rijeke rodnom mjestu poznatog hrvatskog muzičara, melografa i muzičkog pedagoga Ivana Matetića Ronjgova. Svečanosti su prisustvovale brojne zavnice, gosti, Crnogorke, Crnogorci i prijatelji Crne Gore iz svih dijelova Hrvatske među kojima izaslanik predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, šef kabineta Dražen Miličković i zamjenik Župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula – navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.sabor3ok1507

U kulturnom programu su učestvovali Igor Đurović pjevač iz Crne Gore; Zbor "Montenegrine" Nacionalne zajednice Crnogoraca Rijeka; Folklorna grupa Društva perojskih Crnogoraca "Peroj 1657"; Zbor "Montenegro" Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" zagreb, Zbor "Bulbuli" KDBH "Preporod" Zagreb.

Uoči petrovdanskog sabora u Rijeci je otvorena izložba karikatura poznatog karikaturiste Darka Drljevića, koji je i lično prisustvovao otvarenju.

Prisutnima su se u ime domaćina obratili Vasilija Vukosavović, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Rijeka i dr. sc. Radomir Pavićević predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

U ime Županije goste i zvanice je pozdravio Zamjenik Župana Petar Mamula.

Izaslanik predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Dražen Miličković je obraćajući se učesnicima Petrovdanskog sabora rekao:

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas u prilici da sa vama podijelim radost zajedništva i iskažem poštovanje vašem domaćinskom gostoprimstvu na tradicionalnom Petrovdanskom saboru kojim Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Rijeke okuplja sve one kojima je Crna Gora u srcu i koji smo njen neraskidivi dio. Impresionira i za uvažavanje je vaša odlučnost da se sačuvaju temeljne vrijednosti kojima se gordi naša zajednička domovina, ali i predanost u ostvarenju želja da budete svojevrstan most saradnje Republike Hrvatske i Crne Gore, što je u državi prijema  maksimalno uvaženo, kao i vaša lojalnost Hrvatskoj, u kojoj ste se u svakom smislu ostvarili – poručio je Miličković.

sabor1ok1507

 

Portal Analitika