Kultura

Izložbe i koncert na sjutrašnjem otvaranju 26. Barskog ljetopisa

1407Barskiljetopis
O
vogodišnje 26. izdanje Barskog ljetopisa biće sjutra otvoreno u 21 sat ispred zidina Starog grada Bara.

Izložbe i koncert na sjutrašnjem otvaranju 26. Barskog ljetopisa
Portal AnalitikaIzvor

Program otvaranja, koji je režirala Jelena Nikezić, započinje ispred bedema, svečarskom odom Festivalu, da bi se nakon toga kulturno-umjetnički program, za koga je predviđeno da traje oko sat vremena, preselio unutar zidina tvrđave.

Žitelji Bara i njihovi gosti biće u prilici da na ulaznoj kapiji grada i u Kuli Balšića pogledaju izložbu mozaika mr Petra Vujoševića. Ovaj nikšićki umjetnik završio je najprije Fakultet političkih nauka u Beogradu, odsjek novinarstvo, pa slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gdje je i magistrirao. Član je i jedan od osnivača grupe „Ametist“ sa kojom je organizovao tridesetak izložbi.

Dalje je predviđena posjeta novootvorenom lapidarijumu koji se nalazi u Barutani iz 1705. godine. Tu je izloženo više od 650 reprezentativnih fragmenata arhitektonskih elemenata, koji datiraju od V do XIX vijeka, izvorno ugrađenih u crkve, kuće, palate i druge objekte Starog Bara. Radovi na formiranju lapidarijuma i njegovom zvaničnom otvaranju su izvođeni tokom četiri mjeseca, zahvaljujući zalaganju arheologa Omera Peročevića, Dejana Draškovića, Joza Vučića i Branka Pecovića. Lapidi su sistematizovani i naučno obrađeni, a objekat predstavlja trenutno najatraktivniji sadržaj u ponudi Starog grada.

U planu je i obilazak izložbe fotografija i artefakata iz prošlosti, pod nazivom „Barski medaljoni“, koju je prije više od godinu dana u Crkvi Svete Venerande osmislio i postavio Omer Peročević.

Finale otvaranja Festivala Barski ljetopis je na starogradskoj Londži, gdje će biti priređen koncert „Dame čuvari tradicije“ Vjera Nikolić Kvinteta. Ansambl čine flautistkinje Tatjana Krkeljić i Zorana Jovanović, Mirjana Rajčić, Ana Mihaljević i Vjera Nikolić na klaviru, a koncertni program obuhvata desetak autorskih kompozicija nastalih na izvorne crnogorske teme.

Ž.MILOVIĆ

Portal Analitika