Svijet

Italija: Senator uporedio ministarku porijeklom iz Konga sa majmunom

italijanok1407
I
talijanski senator iz redova populističke stranke Sjeverna liga Roberto Kalderoli uporedio je ministarku porijeklom iz Konga, Sesil Kuenž, sa majmunom, što je odmah izazvalo oštre osude najviših zvaničnika u zemlji.

 Italija: Senator uporedio ministarku porijeklom iz Konga sa majmunom
Portal AnalitikaIzvor

Kalderoli je tokom jučerašnjeg sastanka svoje partije u gradu Treviljo u blizini Bergama rekao da bi Kuenžova trebalo da bude ministarka "u svojoj zemlji".

- Volim životinje, ali kada vidim fotografije Sesil Kuenž, ne mogu se oteti utisku da liči na orangutana, iako sebi ponavljam da ona nije jedna od njih - rekao je Kalderoli.

Njegova rasistička izjava izazvala je oštre reakcije visokih italijanskih znaničnika, izmedju ostalog i premijera Enrika Lete.

- Izjava senatora Kalderolija o Sesil Kuenž je neprihvatljiva i prelazi sve granice - naveo je Leta u svom saopštenju - naglašavajući da Kuenžovoj pruža "punu podršku".crnkinjaok1407

Kalderolijev postupak osudili su i predsjednik italijanskog senata Pjetro Graso i poslanica Laura Boldrini. Kuenžova je rekla da izjave italijanskog senatora ne doživljava lično.

- Ne doživljavam lično Kalderolijeve izjave, ali me one rastužuju zbog slike koja se zbog njih stvara o Italiji - rekla je ona.

Sesil Kuenž je prva crnkinja koja je postala ministarka u italijanskoj vladi, a posle njenog izbora uslijedile su ksenofobične izjave nekih političara i članova neofašističkih udruženja.

Kuenžova je rođena u Kongu i u Italiju je došla prije 30 godina. Prije nego što je izabrana za ministarku, bila je poslanica u italijanskom parlamentu. Prema zvaničnim podacima, stranci u Italiji čine 7,5 procenata stanovništva.

 

blic.rs

Portal Analitika