Društvo

Numanović: Država će omogućiti bezbjedno održavanje Parade ponosa

suad1zas
D
ržava će omogućiti bezbjedno održavanje najavljene Povorke ponosa u Crnoj Gori, jer ima kapaciteta da odgovori tom testu, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović.

Numanović: Država će omogućiti bezbjedno održavanje Parade ponosa
Portal AnalitikaIzvor

Upitan da li smatra da će država imati kapaciteta da odgovori tom testu, i obezbijedi bezbjedno održavanje Parade, Numanović je kazao da se to ne dovodi u pitanje.
“Vlada će se prema toj inicijativi odnijeti sa osjećajem pune senzibilnosti, kao što to čine vlade u savremenim demokratskim društvima. Država i Vlada garantuju pravo na slobodno okupljanje i izražavanje, što predstavlja i naš jasan odnos prema crnogorskoj Paradi ponosa", kazao je Numanović u intervjuu agenciji MINA.
On je naveo da nijedna Vlada u svijetu ne organizuje Paradu ponosa, ali da su, kada se takva inicijativa pojavi vrijeme i društveno politički ambijent pokazatelj ukupnih promjena sazrijevanja jednog društva.
Upitan da li će prisustvovati Paradi koja je za 27. oktobar zakazana u Podgorici, Numanović je ocijenio da je najvažnije šta se suštinski radi na unaprjeđenju položaja LGBT osoba u društvu.
“Podsjetiću da je Vlada još u junu 2012. godine dala odgovor i na to pitanje time što je savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić, učestvovao na Paradi ponosa u Splitu", odgovorio je Numanović.
On smatra da je tada poslata jasna poruka čitavom regionu u odnosu na to pitanje.
"Tako da ne vidim razlog da to ne uradimo i u našoj državi. Kao ministar, moj prvenstveni zadatak je da stvaram uslove za unaprjeđenje položaja i poštovanje ljudskih prava svih građana, uključujući i LGBT osobe i nastaviću i dalje posvećeno da radim taj posao", rekao je Numanović.
Ministar je kazao da u Vladi već duži period, kada donose odluke i rješenja za pitanja koja se tiču unapređenja položaja različitih manjinskih grupa, u izradi takvih rješenja učestvuju i oni na koja se ta pitanja odnose.
"To je slučaj i kada je u pitanju položaj LGBT zajednice, pa i konkretno povodom Povorke ponosa. To smo više puta nedvosmisleno potvrdili i pokazali u našem dosadašnjem radu, uključujući i devetnaestomjesečni proces rada na donošenju Strategije unapređenja kvaliteta života LGBT 2013 - 2018", naveo je Numanović.

Portal Analitika