Svijet

Oštećena čuvena krstaška tvrđava u Siriji?

1407krakDS
V
azdušni napad na čuveni Krak de Ševalije zamak u Siriji, koji se nalazi na Uneskovoj listi svjetskog nasljeđa, oštetio je jedan od tornjeva tvrđave, prenosi AFP, pozivajući se na snimke koje su opozicioni aktivisti pokazali.

Oštećena čuvena krstaška tvrđava u Siriji?
Portal AnalitikaIzvor

Nekoliko snimaka postavljeno je na Internetu i na njima se vidi vazdušni napad koji je u petak izveden na zamak u provinciji Homs gdje se vladine trupe sukobljavaju sa pobunjenicima.

Na jednom snimku se vidi velika eksplozija na jednom tornju krstaškog zamka koji je izgrađen na brdu i čini se da je toranj direktno pogođen. Na drugom videu snimljenom u unutrašnjosti tvrđave vidi se šteta pričinjena napadom, uključujući i ogromnu rupu na tavanici.

"Ovo je šteta prouzrokovana napadima MiG-a na Krak de Ševalije", rekao je aktivista koji je snimio štetu. "Pogledaj ovo svijete. Ovo je Bašar al Asad koji bombarduje Krak de Ševalije", rekao je on o sirijskom predsjedniku koga pobunjenici pokušavaju da zbace.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava nije mogla da potvrdi da je zamak direktno pogođen, ali je navela da postoje izvještaji o vazdušnim napadima u toj oblasti u petak.

Napad se dogodio, jer pobunjenici, kako se čini, koriste Krak de Ševalije kao bazu iz koje su napali selo Kumajri i ubili nekoliko ljudi, rekao je AFP-u direktor Opservatorije Abdel Raman.

Tvrđava je često mjesto sukoba koji su počeli antivladinim protestima u martu 2011. i prerasli u oružani sukob.

Krak de Ševalije izgrađen je između 1142. i 1271. godine i zajedno sa susjednom Kalat Salah el Din tvrđavom smatra se jednim od najočuvanijih krstaških zamkova.

Na Uneskovu listu Svjetskog nasljeđa upisan je 2006. i jedno je od šest mjesta u Siriji koja se nalaze na toj listi.

Unesko je ove godine odlučio da svih šest sirijskih mjesta sa liste prebaci na listu Svjetskog nasljeđa u opasnosti zbog sukoba koji se odvijaju. Na listi su i stara jezgra Damaska i Alepa i ruševine drevne Palmire.

Više od 100.000 ljudi ubijeno je u sirijskom sukobu, navodi Opservatorija koja se oslanja na podatke aktivista, ljekara i advokata na terenu.

Portal Analitika