Društvo

Mojkovački dio kanjona Tare otvoren za rafting

1307raftingok
N
acionalni parkovi Crne Gore, Nacionalni park Durmitor, Opština Mojkovac i TO Mojkovac su 12. jula organizovali promotivni rafting od Gornje Dobrilovone, sa lokacije Kulina nedaleko od Crnih poda, do Drugog Logora, čime je zvanično otvoren mojkovački dio kanjona Tare za rafting.

Mojkovački dio kanjona Tare otvoren za rafting
Portal AnalitikaIzvor

Na inicijativu Opštine Mojkovac, od ove ljetnje sezone posjetioci će imati mogućnost da splavare počev i od ove lokacije i prođu mojkovačkim dijelom rijeke Tare.

“Ljubitelji adrenalinskih sportova na brzim vodama moći će da uživaju u neotkrivenom dijelu rijeke Tare“, istakao je direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore Zoran Mrdak na otvaranju promotivne ture i naglasio da je Tara, sa svojom plovnošću u dužini od 100 kilometara, postala najveća atrakcija, turistički magnet sjevernog dijela Crne Gore, te da se mora  gledati kao cjelina, a ne kao dio jedne opštine ili jednog nacionalnog parka.

On je istakao da je u toku je izrada plana upravljanja za cjelokupan tok rijeke Tare, u saradnji sa UNDP-om.

-Ovaj plan će dati nove smjernice i nove preporuke kako da Taru jedinstveno koristimo, kako da formiramo nove i unaprijedimo postojeće turističke proizvode, vezane za ovu rijeku, kako da štitimo i razvijamo jedan od najvećih resursa Crne Gore- naveo je Mrdak.

Direktor NP Durmitor Tomo Pajović kazao je da je broj zaintersovanih za rafting iz godine u godinu sve veći, kao i da će da će splavarenje mojkovačkim dijelom Tare značajno doprinijeti valorizaciji turističkih potencijala ne samo NP Durmitor, već i čitavog sjevernog područja.

Direktorica mojkovačke Turističke organizacije Magdalena Mrdović istakla je da će Kuline postati novo, vrlo traženo polazište splavara, te da će otvaranje i gornjeg dijela kanjona omogućiti bolju promociju i valorizaciju i drugih turističkih potencijala ove opštine.

Portal Analitika