Abiznis

S&P: Njemačka i dalje na najvišem nivou AAA

1307StandardandPoors
M
eđunarodna agencija za kreditni rejting Standard & Poor's potvrdila je dugoročni suvereni kreditni rejting Njemačke na nivou AAA, sa stabilnom prognozom, prenose mediji u regionu.

S&P: Njemačka i dalje na najvišem nivou AAA
Portal AnalitikaIzvor

Kratkoročni suvereni rejting zemlje sačuvan je na nivou A-1+, saopštila je agencija. Analitičari Standard & Poor's smatraju da je privreda Njemačke razvijena, visoko diversifikovana i konkurentna, a vladina fiskalna politika razumna. S&P prognozira da će njemačka ekonomija ostati stabilna i da će u srednjoročnoj perspektivi ostvariti umjeren rast.

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku, prema S&P, može da dostigne jedan odsto godišnje za period od ove do 2016. bez obzira na očekivano usporavanje privrednog rasta od 0,4 odsto ove godine.

Njemački privredni model odlikuje visok nivo izvoza, investicija, kao i konkurentnost privrede. Međutim, prema S&P, moglo bi da dođe do pada tražnje robe iz Njemačke, što bi uticalo na smanjenje trgovinskog suficita. Analitičari prognoziraju da će suficit biti smanjen sa sedam odsto BDP u 2012. na 4,3 odsto u 2016. godini.

Portal Analitika