Kultura

KOTOR ART: Tri premijere i tri reprize Kotor arTeatra

1307kotorart
P
ozorišni segment 5. Međunarodnog festivala Kotor Art - Kotor arTeatar, koji će sjutra započeti repriznim izvođenjem predstave „Egzistencija“, obuhvata tri nova naslova, te tri reprizne predstave, najavljuju iz tog festivala.

KOTOR ART: Tri premijere i tri reprize Kotor arTeatra
Portal AnalitikaIzvor

- Zahvaljujući godini jubileja, 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, djelo i život crnogorskog pjesnika, vladike i filozofa našli su se u društvenom, umjetničkom i kulturološkom fokusu cjelokupne crnogorske kulturne produkcije. Shodno tome, tematsko središte interesovanja ovogodišnjeg Kotor arTeatra, kroz tri nove i jednu staru produkciju („Njegoš, vatre“) predstavlja upravo dijalog s Njegoševim djelom, prelomljenim kroz različite autorske vizije i poetike, koje objedinjuje zajednička težnja da Njegoša i u savremenom kontekstu, kroz medij pozorišta, pozicioniraju kao našeg savremenika – centralni je motiv ovogodišnjeg dramskog programa Koto Arta.

Kada je riječ o premijerama, prva će biti izvedena 20. jula, na prostoru pored bazena zatvorenog hotela „Fjord“. Riječ je o novom autorskom projektu Paola Mađelija „Njegoš i ja“, koja predstavlja „priču o rediteljevom intimnom i stvaralački inspirativnom susretu sa  velikim crnogorkim pjesnikom i geografsko-kulturološkim prostorom Crne Gore“.

- Rediteljka Lidija Dedović potpisuje predstavu „San na Božić“, nastalu po motivima Njegoševe proze, koja je polazišna tačka za preispitivanje savremenih društvenih nakaznosti i nepravdi. Predstava će biti izvedena 1. avgusta i u formi procesije dešavaće se na različitim tačkama u gradu, počevši od mosta na Tabačini, do diskoteke Maximus – dodaju iz Kotor Arta.

1307kotorart1Treća dramska premijera biće namijenjena djeci: „Njegoš za djecu - Kako rastu veliki ljudi“ na Pjaci od kina 14. avgusta postavlja reditelj Petar Pejaković, koji će - koristeći se sačuvanim materijalima i  anegdotama o Njegoševom odrastanju i metodom improvizacija u radu sa glumcima - propitivati značaj djetinjstva i načina odrastanja, za ono što kao zreli ljudi postajemo.

U repriznom dijelu programa, podsjetićemo se nekih dramskih naslova. Prošle godine premijerno izvedena Bondova „Egzistencija“ rediteljke Radmile Vojvodić, „upozoravajuća i preispitujuća slika stanja tragično neljudskog savremenog društva“, biće reprizirana 14, 15. i 16. jula.

„Njegoš, vatre“, autorski projekat Radmile Vojvodić i Paola Mađelija, koji je 2010. godine oživio prostor starog kotorskog Zatvora, u kojem se jedino i ekskluzivno izvodi, „multiperspektivna i intertekstualnim aluzijama protkana teatralizacija Njegoševe filozofsko-teološke poeme 'Luča Mikrokozma'“, igraće se 6. i 8. avgusta.

Prva samostalna produkcija Kotorskog festivala pozorišta za djecu, prošlogodišnji „Guliver“ u režiji Petra Pejakovića, neverbalni spektakl koji, koristeći se motivima Sviftovog romana „Guliverova putovanja“, a postavlja pitanje o tome da li je iznad svega važno biti dobar čovjek, ponovo će biti izvedena na prostoru Luke Kotor, 27. i 28. jula.

- Ono što je distinktivna i stalna odlika pozorišnog segmenta Kotor Arta jeste i težnja da se Kotor osvijesti kao grad prirodnih pozornica, od kojih svaka ima svoju adekvatnost, značenje i dramaturgiju. Riječ je o ambijentalnosti koja podrazumijeva korak dalje od pukog igranja na otvorenom ili adekvatnog uklapanja mjesta radnje određenog komada u gradski prostor, ka umjetničkoj konceptualizaciji prostora, u kojoj on postaje metaforičan, djelatan, suštinski dio same predstave. U produkcionom smislu, dominantan model predstavljaju koprodukcije - predstave „Njegoš i ja“ i „San na Božić“ nastaju u saradnji Kotor Arta sa Crnogorskim narodnim pozorištem i Zetskim domom, a predstava „Njegoš za djecu – Kako rastu veliki ljudi“ sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu. Takođe, koproducent reprizne predstave „Egzistencija“ je CNP, „Njegoš, vatre“ Zetski dom,  a „Gulivera“ Kotorski festival pozorišta za djecu.

1307gulliver

Portal Analitika