Društvo

Polaganje vijenaca povodom 13. jula - Dana ustanka i Dana državnosti Crne Gore

okustanak
P
olaganjem vijenaca na spomen – kosturnicu, na Cetinju je danas obilježen 13. jul – Dan ustanka i Dan državnosti Crne Gore.

Polaganje vijenaca povodom 13. jula - Dana ustanka i Dana državnosti Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Vijence su položili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje dr Milutin Vukić i predsjednik Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja Stevan Radunović.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Bogdanović podsjetio je na značaj Trinaestojulskog ustanka.

- O Trinaestojulskom ustanku, kao izrazitom primjeru ponosa crnogorskog naroda i njegove odlučnosti da se izbori za slobodu, najbolje svjedoči činjenica da je riječ o prvom opštenarodnom ustanku na evropskom kontinentu. A u dugoj borbi protiv fašizma, živote su dali mnogi naši sugrađani i sunarodnici, zarad slobode svoje zemlje i svojih pokoljenja. O takvim ljudima, o istinskim herojima koji nikada neće biti zaboravljeni, svjedoči i Cetinjska spomen kosturnica, pored koje smo se danas okupili – kazao je on.

Uz spomen – kosturnicu, predstavnici UBNOR i antifašista Cetinja i gradske uprave položili su vijence i na obližnji spomenik žrtvama strijeljanja 30. jula 1941. godine, te na spomen obilježje na Njegušima.

 

 

Portal Analitika