Društvo

Finansijskom direktoru KAP-a pritvor do 30 dana

potrubac
S
udija za istrage Osnovnog suda u Podgorici Miladin Pejović odredio je pritvor do 30 dana finansijskom direktoru Kombinata aluminijuma, ruskom državljaninu Dmitriju Potrubaču (44), koji je prekjuče priveden i saslušan pred tužiocem u Podgorici, piše Pobjeda.

Portal AnalitikaIzvor

Potrubač se sumnjiči da je kao odgovorno lice u kompaniji kriv za krađu 9,64 miliona eura vrijedne električne energije.

Advokat Mitar Mugoša, koji zastupa Potrubača, potvrdio je da je njegovom klijentu određen pritvor. On je kazao da ništa mimo toga nema da saopšti za javnost.

Protiv Potrubača i KAP-a tužilaštvo je podnijelo krivične prijave zbog sumnje da su od 22. februara do 25. maja prisvojili 190.515 megavat-časova električne energije.

Time su, kako je navedeno u krivičnoj prijavi, nanijeli štetu od 9.640.079 eura Crnogorskom elektroprenosnom sistemu.

Potrubač je priveden prije dva dana po nalogu tužilaštva, kada je pokušao da izađe iz Crne Gore preko Graničnog prelaza Dobrakovo.

Na saslušanju kod zamjenika osnovnog državnog tužioca Zorana Vučinića negirao je krivično djelo. Kako saznaje Pobjeda, branio se time da ne može biti riječi o krađi. Naveo je da su svi subjekti, počev od KAP-a do Vlade, bili informisani o načinu na koji se kompanija snabdijeva strujom.

Na provjere zloupotreba u KAP-u nije stavljena tačka. Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, zajedno sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica, nastavljaju kontrolu poslovanja po planu koji je definisan sa Vrhovnim državnim tužilaštvom.

Istraga u KAP-u pokrenuta je prije desetak dana, kako bi se utvrdile okolnosti o prijavljenim neregularnostima u kompaniji koja je od ponedjeljka u stečaju.

Zbog neovlašćenog preuzimanja struje iz takozvanog evropskog prstena, na udaru se našla i država.

 

Portal Analitika