Društvo

VOJVODIĆ: Predlažem da fotokopije Trinaestojulske nagrade svečano vratimo Mustafiću!

1307vojvodicPotpredsjednica Dukljanske akademije nauka i umjetnosti Radmila Vojvodić smatra da - nakon jučerašnjeg, u javnosti veoma osporavanog, uručenja Trinaestojulskih nagrada Čelebiću, Lakušiću i Kneževiću – ranijim dobitnicima najznačajnije državne nagrade ne preostaje ništa drugo nego da fotokopije nagrada uruče Sulju Mustafiću, potpredsjedniku Skupštine Crne Gore. Mustafić je juče, umjesto predsjednika parlamenta Krivokapića, uručio nagrade trojici ovogodišnjih laureata.

VOJVODIĆ: Predlažem da fotokopije Trinaestojulske nagrade svečano vratimo Mustafiću!
Portal AnalitikaIzvor

-Jedino rješenje za koji se može postići konsenzus, jer se sve izvrgnulo ruglu, jeste da mi, raniji dobitnici Trinaestojulske nagrade, svečano vratimo fotokopije nagrade lično Sulju Mustafiću, potpredsjedniku Skupštine, istakla je Vojvodić za Portal Analitika.

Ovogodišnja odluka žirija Trinaestojulske nagrade izazvala je burne reakcije pojedinaca i crnogorskih kulturnih institucija a predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je po Zakonu o državnim nagradama zadužen za uručenje nagrada, volšebno je izbjegao  svečanost u Vili Gorica zbog posjete Srbiji. Inače, 25 članova Dukljanske akademije nauka, dobitnika Trinaestojulske nagrade, ranije je već najavilo da će iz protesta vratiti nagrade jer su se „našli u istom društvu sa onima protiv kojih su se borili za obnovu svoje države”.

Upitana što će uraditi sa originalima nagrade, poznata crnogorska dramska spisateljica i rediteljka odgovara da bi, možda, najbolje bilo da akademici DANU originale vrate Ranku Krivokapiću a da ih predsjednik parlamenta zavješta Narodnom muzeju Crne Gore kao dokaz da su nekada postojale vrijednosti koje je crnogorska država poštovala i cijenila.

-Možda je najbolje da originale nagrade poklonimo predsjedniku Skupštine Krivokapiću a da ih on zavješta Narodniom muzeju Crne Gore kao simboličan, arhivirani, dokaz da su postojale društvene vrijednosti i da su ih, makar sporadično i djelimično, uvažavale i crnogorske državne institucije, kazala je Vojvodić u kratkom razgovoru za Portal Analitika.

Portal Analitika