Društvo

BJELICA: Poništena odluka o izboru Sonje Tomović Šundić za dekana

1207bjelica
U
pravni odbor Univerziteta Crne Gore poništo je danas izbor Sonje Tomović Šundić za dekana Fakulteta političkih nauka (FPN) u Podgorici. Predsjednik UO Duško Bjelica kazao je nakon sjednice tog tijela da je odluka donijeta jednoglasno, i da će biti raspisani novi izbori za dekana FPN.
BJELICA: Poništena odluka o izboru Sonje Tomović Šundić za dekana
Portal AnalitikaIzvor


„Izbor dekana je poništen iz proceduralnih razloga, zbog kršenja poslovnika. Utvrdiće se sastav Vijeća FPN i oni će, u zakonski predviđenom roku, ponoviti postupak“, rekao je Bjelica novinarima, javlja Mina.



On je kazao da je UO odlučio i da se na trećem upisnom roku na Filozofskom fakultetu, odsjek Psihologija, upiše još 30 samofinansirajućih studenata.



Bjelica je rekao da je odobren upis dodatnog broja samofinsirajućih studenata i na Arhitektonskom fakultetu, koji će primiti još 18 studenata, Medicinski će upisati još dva, a Farmaceutski šest samofinansirajuća studenta.



„Preko 85 odsto mjesta na UCG je popunjeno, a preostalih, oko 15 odsto, biće upisano u trećem upisnom roku“, kazao je on.



Bjelica je rekao da su u UO nezadovoljni proteklom godinom na nikšićkom Filozofskom fakultetu i da će dekanu, prodekanima i profesorima na toj univerzitetskoj jedinici biti upućen „oštar protest“.



„Od svih profesora koji nijesu predali liste o položenim ispitima, zatražiće se izjave i protiv njih će se, u skladu sa zakonom, pokrenuti postupak“, rekao je on.



Rektor UCG

Predrag Miranović

kazao je da će zarade za profesore na nikšićkom fakultetu biti isplaćene „dinamikom kojom budu uplaćivana sredstva na račun Filozofskog fakulteta po prioritetima koje taj fakultet odredi“.



Filozofski fakultet će, dodao je Miranović, prioritet dati profesorima koji su honorarno angažovani.



On je rekao da je dug UCG prema Pravnom fakultetu u Podgorici 30 hiljada EUR, i da postoji dug prema međunarodnim projektima koji se, kako je naveo, realizuju na nivou Rektorata.



„Dug je smanjen za milion, ostalo je još 300 hiljada EUR“, rekao je on.



Miranović je naveo da je u prvom i drugom roku upisano 1.675 studenata na budžetu i 1.943 samofinansirajućih studenata iz Crne Gore.



Prema njegovim riječima, na državne fakultete upisano je i 137 studenata iz inistranstva.



Miranović je kazao da je UCG od ponedjeljka na kolektivnom godišnjem odmoru, i da će treći upisni rok biti organizovan u avgustu, kada se odmor završi.

Portal Analitika