Abiznis

USSCG: Ruski partner bio nedodirljiv i bez kontrole nadležnih organa

1207usscgok
U
nija slobodnih sindikata Crne Gore povodom, kako su istakli, dramatične situacije u KAP-u i još jedne od brojnih promašenih privatizacija, koje su crnogorsku privredu dovele u fatalnu poziciju, apelovale je na nadležne državne organe da, konačno, pokrenu mehanizme utvrđivanja odgovornosti aktera koji su do toga doveli.

USSCG: Ruski partner bio nedodirljiv i bez kontrole nadležnih organa
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju USSCG dostavljenom Portalu Analitika se navodi da Vlada Crne Gore snosi neposrednu odgovornost za dešavanja u KAP-u zbog pretolerantnog odnosa prema ruskom “strateškom” partneru, koji je u prethodnom periodu bio nedodirljiv i bez ikakve kontrole od strane nadležnih organa.

“To pokazuje i skandalozno saznanje da član Odbora direktora ispred Vlade Crne Gore nije mogao da ima pristup ključnoj dokumentaciji o poslovanju KAP-a. Zato, zahtijevamo da se posebno preispita sumnjivo poslovanje ruskog “strateskog” partnera u KAP-u, tokom kojeg perioda se stotine miliona eura odlilo iz državnog budžeta, od čega, pretpostavljamo, najveći dio u nečije privatne džepove”.

Zbog takve politike, navode u USSCG, ceh plaćaju crnogorski građani, a novi talas zatvaranja radnih mjesta u KAP-u, dovešće više stotina porodica u bezizlaznu egzistencijalnu situaciju i na teret državnih socijalnih fondova.

Sindikat naglašava da je posljednji trenutak da državni organi počnu da otkrivaju te privatizacione malverzacije i da nezakonito stečenu imovinu oduzmu i vrate u socijalne fondove i budžet, kao što se to radi u svim prosperitetnim zemljama.

“Unija slobodnih sindikata Crne Gore podržaće aktivnosti sindikalnih kolega iz KAP-a u njihovoj borbi za što kvalitetniji socijalni program i očuvanje što većeg broja radnih mjesta. Očekujemo i da će Vlada i Skupština Crne Gore izaći u susret sindikalnim zahtjevima, te da će insistirati na odgovornosti za prethodna i sva buduća dešavanja u programu reorganizacije KAP-a", kaže se u saopštenju.

Portal Analitika