Region

Subotić može da se brani sa slobode ako uplati 538.000 eura

1207stankoS
S
pecijalni sud u Beogradu donio je odluku da će Stanku Subotiću, koji se nalazi na Interpolovoj potjernici, jer je u bjekstvu, biti omogućena odbrana sa slobode, ukoliko uplati jemstvo od 538.000 eura, prenosi Blic.

Subotić može da se brani sa slobode ako uplati 538.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Tom odlukom sud je usvojio, četvrti po redu, prijedlog Subotićevih branilaca za određivanje jemstva u tom iznosu, koje je i najmanje koje je do sada nudio.

U pitanju je nekretnina vrijednosti 538.000 eura rekao je Tanjugu Subotićev branilac Radosalv Tadić i najavio da će se, poslije ovakve odluke suda, njegov klijent pojaviti na suđenju čiji je nastavak zakazan za 17. septembar.

Na ovu odluku tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu, a konačna odluka zavisi od Apelacionog suda.

Ukoliko postane pravosnažna Specijalni sud će naložiti povlačenje potjernice, ukinuće naredbu za hapšenje i rješenje o određivanju pritvora za Subotića, pa će poslije sedam godina on ponovo moći da u Srbiju uđe kao "slobodan čovjek".

Specijalni sud je ranije više puta odbijao Subotićeve ponude da se, uz jemstvo, brani sa slobode. U decembru 2011. godine sud je odbio najviši ikad ponuđeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo od pet miliona eura, a treći koji je nudio Subotić. Prethodni predlozi za jemstvo iznosili su 700.000 eura i dva miliona eura.

Subotiću je 17. juna počelo ponovljeno suđenje u odsustvu u Specijalnom sudu u Beogradu, zbog optužbi da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom devedesetih godina.

Subotić se, poslije izmjene Krivičnog zakona od 15. aprila, preciziranom optužnicom tereti za krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora, a ne više za zloupotrebu službenog položaja za koju mu je prijetila kazna do 12 godina zatvora.

 

Portal Analitika