Društvo

Sindikat metalaca: Kombinat treba spasiti!

kap
S
indikat metalskih radnika Crne Gore izražava veliko nezadovoljstvo zbog uvođenja stečaja u Kombinatu aluminijuma, koji je epilog višegodišnjih neodgovornih ponašanja i postupanja u vezi sa tim preduzećem.

Sindikat metalaca: Kombinat treba spasiti!
Portal AnalitikaIzvor

„Stiče se utisak da su godinama interesi pojedinaca i grupa bili važniji od interesa države i naroda. Višegodišnje paušalne i proizvoljne ocjene i procjene, te politička prepucavanja dovela su to strateško industrijsko preduzeće Crne Gore do kolapsa. Račun se na najdrastičniji način ispostavlja zaposlenima i građanima Crne Gore“, navodi se u saopštenju Sindikata metalaca Crne Gore proslijeđenom Portalu Analitika.

Za Sindikat metalskih radnika Crne Gore nema dileme: Kombinat treba spasiti! On može da ozdravi, ako odgovorne institucije i pojedince vodi zdrava i odgovorna ekonomska logika i iskren odnos prema interesu i potrebama ove države i naroda. Dosta je bilo satiranja i uništavanja industrijske proizvodnje u Crnoj Gori. Odgovorni moraju da shvate da Crna Gora ne može da živi samo od uslužnih djelatnosti, te je prijeko potrebno sačuvati još ovo malo industrije što je preostalo.

Povodom novonastale situacije u Kombinatu, Sindikat metalskih radnika Crne Gore zahtijeva organizovanje proizvodnje u Kombinatu, da svi zaposleni na dan otvaranja stečaja ostanu u radnom odnosu do realizacije aktivnog socijalnog programa, koji bi zbrinuo zaposlene za

čijim radom bi prestala potreba, te redovnu isplatu zarada u narednom periodu.

Suvišno je obrazlagati da svaki zaposleni mora biti na određeni način zbrinut, jer oni nijesu krivci za stanje i za sve ono što se dešavalo u i oko Kombinata. Zaposleni ne mogu, niti smiju, biti bilo čija kolateralna šteta.

Sindikat metalskih radnika daje punu podršku Sindikatu i zaposlenima u Kombinatu i izražava spremnost da učestvuje bezrezervno u svim aktivnostima koje budu vodili u funkciji zaštite prava i interesa zaposlenih, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Radisav Janković.

 

 

Portal Analitika