Politika

DN: Četiri krizne koalicione tačke za pad Vlade

miloposlanici
V
lada Crne Gore biće na prvom velikom ispitu krajem jula, kada je najavljena rasprava o rebalansu budžeta, jednoj od četiri tačke, oko koje nema dogovora između DPS i SDP, te stoga podrška ovom Vladinom predlogu „visi“ u Skupštini, pišu današnje Dnevne novine, analizirajući ključne tačke oko kojih koalicioni partneri nisu u saglasnosti – KAP, Elektroprivreda, Zakon o zdravstvu i rebalans budžeta.

DN: Četiri krizne koalicione tačke za pad Vlade
Portal AnalitikaIzvor

 

Nakon što je Vlada Skupštini uputila na razmatranje prijedlog rebalansa budžeta, a Socijaldemokratska partija SDP najavila da ga neće podržati postavlja se pitanje da li to Vlada gubi podršku i većinu u Parlamentu, piše list.

Međutim, rebalans budžeta nije jedini predlog koji nema podršku većine u parlamentu, pišu Dnevne novine.

Zaključci u vezi sa KAP-om takođe su podijelili koalicione partnere (DPS i SNP podržali navedene zaključke), dok su dugo trajala prepucavanja i mimoilaženja na relaciji DPS-SDP, kada se rješavala sudbina Elektroprivrede. Zakon o zdravstvu posljednji je primjer ostajanja u "manjini" Vlade i DPS.

Analitičar Andrija Đukanović dešavanja na relaciji Vlada Skupština gleda kao na nešto što neće moći još dugo da traje.

"Ako nešto što Vlada predloži, a Skupština ne izglasa, svuda u svijetu takva Vlada gubi povjerenje, jer se radi o ogromnim minusima u koje srlja naša država, a to bi trebalo da se vrednuje kao loš rezultat. Vlada je ta koja je morala da sa više pažnje vodi ekonomsku politiku i da vuče prave poteze kad je bilo vrijeme za to i na osnovu svega onoga što je znala, a što je propustila da učini", smatra Đukanović.

On dodaje da obaveze i dugovi ostaju, bez obzira hoće li doći do promjene vlasti.

Za analitičara Srđana Vukadinovića priča o neusvajanju rebalansa i mogućeg pada Vlade je "čista manipulacija". On smatra da se SDP protivi, ali samo zarad medijske pompe.

"DPS je iskusna partija i nije naivna da ide u skupštinsku proceduru o rebalansu budžeta, a da taj rebalans ne prođe. I ovog puta će biti više priče nego konkretnog rada. Koliko god se najavljuje da rebalans neće biti razlog za nove izbore, DPS na jednoj strani ne može trpjeti opiranje SDP. Crnoj Gori su potrebni izbori u kojima će se profilisati demokratska struktura onih koji su u vlasti. Neusvajanje rebalansa neće dovesti do pada Vlade, može doći samo do rekonstrukcije Vlade kao u Hrvatskoj i Srbiji. Tu se radi o premještanju ciljeva, koliko juče se pričal

 

Portal Analitika