Zanimljivosti

Revolucija u medicini: Miševi sa ljudskim hromozomima

hromozom
B
ritanski naučnici su napravili miša sa vještačkim ljudskim hromozomima u svakoj ćeliji u organizmu, kao dio serije studija koje pokazuju da je moguće liječiti nasljedne bolesti radikalno novom formom terapije genima.

Revolucija u medicini: Miševi sa ljudskim hromozomima
Portal AnalitikaIzvor

U jednoj od neobjavljenih studija, istraživači su napravili ljudski vještački hromozom u laboratoriji od hemijskog, umjesto od postojećeg ljudskog materijala, što je omogućila moćna tehnologija sintetičke biologije.

mis
Britanska vlada je najavila da će izdvojiti desetine miliona funti za istraživanja sintetičke biologije, uključujući i međunarodni projekat gradnje svih 16 individualnih hromozoma kvasca kako bi se proizveo prvi sintetički organizam sa kompleksnim genomom.

Sintetički kvasac sa ljudskim hromozomima mogao bi se upotrebljavati kao platforma za pravljenje novih vrsta bioloških materijala, kao što su antibiotici ili vakcine, dok bi ljudski vještački hromozomi mogli biti korišćeni za ubacivanje zdravih kopija gena u oboljele organe ili tkiva.

Naučnici su na sastanku u Londonu iznijeli da ne postoje planovi da se prave ljudski hromozomi i stvaraju sintetičke ljudske ćelije na isti način kao što je slučaj sa kvascem. Rad na izgradnji ljudskih vještačkih hromozoma vjerovatno neće dobiti dozvolu etičke komisije u Velikoj Britaniji.

(blic.rs)

Portal Analitika