Svijet

Da li je Snouden poletio za Kubu?

oksnouden
A
vion koji leti iz Moskve za Havanu skrenuo sa redovne rute što je pokrenulo spekulacije da se u njemu nalazi bivši radnik CIA Edvard Snouden, piše RTS.

Da li je Snouden poletio za Kubu?
Portal AnalitikaIzvor

Let iz Moskve za Havanu je skrenuo sa redovne rute, pokazuju indikatori “Fjalt avera“ (FlightAware) koji uživo prati letove. Vijest je na internetu pokrenula polemiku o tome da li se bivši obavještajac CIA Edvard Snouden nalazi u toj letjelici.

Let Aeroflot 150 za Havanu je poletio sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo u 14.10 časova po lokalnom vremenu. Uzbunjivač Snouden se protekle dvije nedelje nalazi na aerodromu.

Ruta leta je obično preko Skandinavije i Grenlanda, prije nego što se skrene južno ka Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Ovog puta je, međutim, avion letio preko Evrope, prije nego što je nastavio put preko Atlantskog okeana.

Skretanje je pokrenulo spekulacije u medijima i na Tviteru da se Snouden ukrcao baš na taj let, kako bi zaobišao američki vazdušni prostor.

Očekuje se da će avion sletjeti u Havanu u 02.30 časova po srednjeevropskom vremenu.

Snouden je u Rusiju došao 23. juna, nakon što je početkom tog meseca objelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

On je objavio i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) "Prizma", koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim internet sajtovima.

 

Portal Analitika