Politika

(VIDEO) KRIVOKAPIĆ: Na putu ka EU, Srbija može računati na Crnu Goru

okkrivokapic
P
redsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić izjavio je danas da je otvaranje pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom istorijski korak i da Srbija na tom putu može da računa na Crnu Goru.

(VIDEO) KRIVOKAPIĆ: Na putu ka EU, Srbija može računati na Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

"To je potvrda hrabrosti u donošenju najtežih političkih odluka i predanog rada koje je Srbija pokazala u godinama koje je još trasirao pokojni premijer Zoran Đinđić, a vi ostali nastavili do rezultata. Uskoro ćemo zajedno biti u pregovaračkim poglavljima i na tom putu Srbija može na Crnu Goru, kao i uvijek, uvijek računati", rekao je Krivokapić pred poslanicima srpskog parlamenta.

On je dodao da dobijanje datuma za učlanjanje Srbije u EU daje pozitivnu snagu da Beograd i Priština i u parlamentarnim kapacitetima otpočnu međusobne dijaloge, koji u samom svom cilju moraju imati komponentu bezbJednosti.

Danas čitav naš region, dodao je Krivokapić, stremi ka EU upravo kroz povratak trajnim vrijednostima, zajedništvu, toleranciji i društvenoj pravdi - tekovinama koje su istinsko neprolazno naslJeđe evropske civilizacije.

"Nakon raspada zajedničke nam domovine prošli smo kroz najgrđe dvije decenije samostalnih odluka južnoslovenskih naroda. Vidjeli smo da nejedinstvo vodi u nesreću, dok nesreće naknadano vraćaju ljudsku potrebu zbližavanja onih koji su više od 70 godina stvarali mnoga zajednička dobra koje smo lako zaboravili u jednom periodu", rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Srbi i Crnogorci imaju posebnu obavezu da svoju mnogo puta iskazanu bliskost iskoriste da jednom zauvijek osude loše politike koje su se desile u međusobnim odnosima, a "naše čojstvo i junaštvo istorijski nas obavezuju da se suočimo sa svojim djelima i nedjelima".

"Zatvaranjem istorijskih sporova dajemo primjer ostalima na Zapadnom Balkanu i time otvaramao nove mogućnosti pune zajedničke posvećenosti regiona teškim izazovima budućnosti", rekao je Krivokapić i podsjetio da bez pravde nema ni povjerenja ni trajne stabilnosti.

"Nama, Južnim Slovenima i ostalima na Zapadnom Balkanu, danas u evropskom danu sećanja na Srebrenicu ali i sve nevine žrtve balkanskih sukoba, a bilo ih je na svim stranama, treba jedinstvo u zajedničkom progresivnom i emancipatorskom projektu. Ovo je mnogo važnije od jedinstva koje obezbjeđuju zajedničke granice nekada jedinstvene države", rekao je Krivokapić.

Krivokapić, koji je i predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, je obraćanje poslanicima srpskog parlamenta završio rečima: "Neka je vječna Srbija".

(RTS)

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika