Abiznis

Izraženo interesovanje za nastavak projekta 1000+ stanova

1107stanoviii
P
ostoji značajno interesovanje za nastavak projekta 1000plus stanova, ali i saradnju na izradi Programa socijalnog stanovanja u Crnoj Gori, zaključeno je na sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića sa guvernerom Banke za razvoj Savjeta Evrope - CEB Rolfom Wenzelom.

Izraženo interesovanje za nastavak projekta 1000+ stanova
Portal AnalitikaIzvor

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o projektu 1000plus stanova, sa zaključkom da je organizovan transparentno i na visokom nivou, te da, obzirom da je saradnja CEB-a i Vlade ocijenjena najvišom ocjenom, ona predstavlja dobru bazu za nove projekte.

U kontekstu razgovora oko nastavka 1000plus, naglašeno je da postoji interesovanje, te da predstoje dogovori oko mogućnosti njegove realizacije u finansijskom i organizacionom smislu.

Sagovornici su se složili da je Zakonom o socijalnom stanovanju napravljen napredak u ovoj oblasti, a mogućnosti za zajedničko djelovanje identifikovane su i u izradi Programa socijalnog stanovanja za Crnu Goru. Naime, ovim zakonom su politika i kriterijumi socijalnog stanovanja definisani i uređeni na nivou države, a razrada i primjena ovih politika uređena je na lokalnom nivou.

Takođe, njime su definisani instituti socijalnog stanovanja, nadležnosti, precizirana lica koja imaju prvenstvo pri rješavanju stambenog pitanja, definisani izvori finansiranja, načini ostvarivanja prava na socijalno stanovanje, definisan je postupak davanja u zakup stambenih objekata za socijalno stanovanje, minimalna cijena zakupnine, površine stambenog prostora za korisnike programa socijalnog stanovanja, koji odgovaraju kriterijumima CEB-a.

Razgovarano je i o mogućnostima za dodjelu mikro kredita za mala i srednja preduzeća u turizmu, sa ciljem daljeg unaprijeđenja ove oblasti i poboljšanja njene konkuretnosti.

G. Wenzel pozvao je ministra Gvozdenovića u radnu posjetu CEB-u sa ciljem prezentacije mogućih oblasti i modela saradnje.

Na kraju sastanka dogovorena je kontinuirana operativna razmjena informacija, kako bi se izložene ideje razmotrile na tehničkom nivou i potencijalno realizovale.

Portal Analitika