Kultura

KOTOR ART: Radovi sa Kotor APSS-a sjutra na Pjaci od zatvora

1107kotoraps1
R
ezultati višednevne, intenzivne studentske radionice, koju su mentorski vodila istaknuta imena savremene svjetske arhitekture, biće sjutra predstavljena izložbom radova polaznika Kotor APSS-a, od 20 časova na Pjaci od zatvora, u kotorskom Starom gradu.

KOTOR ART: Radovi sa Kotor APSS-a sjutra na Pjaci od zatvora
Portal AnalitikaIzvor

Sedamnaest studenata iz više zemalja u grupama su radili na zadate teme koje tiču problematike gradnje na primorju, prije svega napuštenih hotela, gdje je kao najistaknutiji predstavnik označen hotel „Fjord“.

- Mislim da je količina rada i intenzitet diskusija na radionici bila jednka poslu koji se na fakultetu uradi za semestar, što znači da imamo prave ljude na Kotor APSS-u, koji zaista požrtvovano rade – kazala je Dijana Vučinić, osnivač i direktor programa ove Ljetnje škole arhitekture koja se od prošle godine organizuje u okviru Kotor Arta.

Ona podsjeća da je osnova njihovog rada bio problem gradnje na primorju, sa fokusom na rezidencijalnoj jedinici – „onome što se desilo u gradovima tokom devedesetih, uslijed razvoja stanovanja“.

- Još jedan problem je što smo se, kada je turizam kao glavna razvojna grana posrijedi, u javnosti koncentrisali na brojanje kreveta. U sve to, uključili smo i problem hotela: ne samo novih, već i onih koje smo naslijedili iz ranijeg preioda, sedamdesetih i osamdesetih godina. Ono što često zaboravljamo jeste da mi već imamo strukture koje se možda i mogu iskoristiti. Investitori su fokusirani na sopstvena tržišta, a mi malo razmišljamo o tome kakvo treba da bude naše tržište, što su naše ciljne grupe, te koje su strategije koje bi gradovi trebalo da razrađuju u odnosu na investitore. Mi smo sve te probleme spakovali u kotorski „Fjord“, a rezultati studentskih radova su, u najmanju ruku, zanimljivi - kazala je Vučinić najavljujući sjutrašnju prezentaciju radova sa radionice.

1107kotorapsvugaJedan od mentora, Boštjan Vuga iz arhitektonskog biroa SADAR + VUGA iz Ljubljane, koji predaje i na Tehničkom univerzitetu u Berlinu, objasnio je zašto se ponovo rado odazvao pozivu da bude dio Kotor APSS-a.

- Izuzetno me je zainteresovalo kako mi, kao mentori, zajedno sa studentima, u nekoliko dana intenzivnog rada možemo da doprinesemo razrješavanju dilema i problema koji su prisutni na crnogorskoj obali. Hotel „Fjord“, koji je posljednja zgrada kotorskog dijela zaliva, nametnuo se kao imenitelj problema, kao glavna tema. Rad sa studentima iz nekoliko zemalja i ostalim mentorima u kotorskom Zatvoru, te obilazak hotela, izviđanje enterijera i eksterijera, snažan je stimulans da se predlože rješenja za budućnost napuštenog objekta – pojasnio je Vuga.

1107kotorapshartmanSimon Hartman, jedan od partnera u birou HHF iz Bazela napominje da je, zahvaljujući Kotor APSS-u, prvi put u Kotoru.

- Vjerujem da ću se vratiti, jer sam fasciniran Starim gradom, koji je prelijep i danas ima jasnu funkciju. Tu je i vrlo očigledan potencijal zatvorenog hotela „Fjord“, koji se nalazi na spektakularnoj lokaciji, i smatram da je to najznačajnije pitanje za sudbinu grada - ocijenio je Hartman.

Nakon prezentacije na Pjaci od zatvora, studentski radovi će u subotu, 13. jula, cijelog dana biti izloženi u samoj zgradi Zatvora, prostoru koji im je proteklih sedam dana bio mjesto rada, učenja i dijeljenja ideja.

Za 14. jul zakazana je završna Konferencija, koju će otvoriti ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović. Osim mentora sa Kotor APSS-a, predavanje će održati i Hjubert Klampner iz Urban-Think Thank-a, studija nagrađenog Zlatnim lavom na posljednjem Arhitektonskom bijenalu u Veneciji, a učestvovaće i predstavnici hrvatskog biroa 3LHD, koji se smatraju najznačajnijim regionalnim arhitektima.

Glavni pokrovitelj Kotor APSS-a je Ministarstvo kulture. Podršku su pružili i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo nauke, te komercijalni sponzori – Atlas Kapital Centar, Doding, EntExt i Henkel.

Portal Analitika