Politika

SNP: Danilovgrad sa DPS-SDP vlašću ide korak unazad

0907snp
N
a jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Danilovgrad usvojen je prvi Godišnji izvještaj o sprovođenju Strategije održivog razvoja i Strateškog plana razvoja opštine, koji, prema ocjeni Socijalističke narodne partije SNP predstavlja ogledalo lošeg rada aktuelne vlasti, Demokratske partije socijalista DPS i Socijaldemokratske partije SDP.

SNP: Danilovgrad sa DPS-SDP vlašću ide korak unazad
Portal AnalitikaIzvor

“Važnost ovog dokumenta sa aspekta građana je u tome što on predstavlja mjeru kvaliteta života u Bjelopavlićima, sa aspekta lokalne vlasti on predstavlja lakmus papir uspješnosti rada u vršenju vlasti. I on pokazuje upravo to da je lako planirati i govoriti šta je potrebno uraditi, teško je ono što je planirano i zacrtano sprovesti u djelo, posebno ako imamo u vidu praksu ove vlasi, a to je veoma ambiciozno planiranje, posebno uoči izbora. Radeći ga po propisanoj formi koja nije domaća i po evropskim standardima, koji su nam na svu sreću sve bliži,teško je sakriti planirano, a ne urađeno, iako su pokušali”, ocijenila je Jelena Radenović iz SNP-a.

Prema njenim riječima, na strani 120 Strateškog plana razvoja postoje parametri koji su ključna mjera uspješnosti realizacije planova, pokazatelji ukupnog socio-ekonomskog razvoja, jednostavno rečeno kvaliteta života naših građana.

To su društveni bruto proizvod, dohodak- per kapito udio osoba koje ostvaruju prihode u ukupnom stanovništvu, stopa zaposlenosti, stopa nezaposlenosti, socijalna pomoć itd.

“Na tom mjestu, dakle, propisano je da će se prilikom primjene izračunavati godišnja ostvarena stopa rasta ovih parametara i porediti sa prosječno planiranom što je trebalo da bude odlučujući parameter za definisanje razvojne politike u svakoj godini. Međutim, stope rasta ovih parametara izbjegnute su da budu prikazane u ovom Izvještaju, odnosno imamo samo jednu,koja se jedva može uočiti, a to je stopa koja jedina treba da bude smanjena, stopa nezaposlenosti. Kada je 2010. uvojena Strategija i Plan, 2010. ta stopa bila je 12 odsto, sada je ona 13.46 odsto što znači da, nažalost, Danilovgrad sa DPS-SDP lokalnom vlašću ide unazad, a ne unaprijed”, istakla je Radenović.

U SNP-u su kažu bili zatečeni kada su u monitoringu, vidjeli da je u 2012.od strane lokalne vlasti urađeno čak 376 projekata.

“Čitajući izvještaj dalje shvatili samo da je to ipak ovaj naš Danilovgrad u kome dobro znamo kako se živi, tačnije shvatili samo da je svaki stub koji je npr. Elektrodistribucija zamijenila ovdje prikazan kao projekat, to valjda tako ljepše zvuči. Dakle kao i kod finansija, vlast je, htjela to da prizna ili ne, pošto je i u odnosu na njih ni kriva, ni dužna ni zasužna ostala bez čak 238 projekata Elektro distribicije, od kojih poneki koštaju i npr.38 eura, a ako oduzmemo Željeznicu, državnu Direkciju za puteve i slično realan doprinos ove lokalne vlasti prikazan je već pomenutom stopom nezaposlenosti”, naglašava Radenović.

SNP naglašava da se ne može pomoć za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda poljoprivrednicima prikazivati kao ulaganje u razvoj poljoprivrede, niti prisvajati njihova sopstvena, mukotrpna ulaganja.

“Na kraju Lokalni savjet za održivi razvoj ne možeme zavaravati sebe,tako što će u preciznom monitoring izvještaju preskočiti ono što nije urađeno, a preskočen je veoma veliki broj nerealizovanih mjera po strateškom prioritetima. Mora se prikazati realno stanje, jer građani vide i osjećaju u kakvim uslovima i na kakav način žive, a to saznanje nažalost napredovalo je, ponoviću, baš kao ona stopa nezaposlenosti u odnosu na 2010 godinu”, zaključuje Radenović.

Portal Analitika