Kultura

Ksenija POPOVIĆ: Bravurozna predstava vjerna romanu „Uspavanka za Vuka Ničijeg“

1107uspavanka
S
matram da je publika kroz ovu prelijepu, glumački bravuroznu predstavu dobila nešto što je vjerno romanu „Uspavanka za Vuka Ničijeg“, barem što se tiče najvažnijih segmenata - radnje, likova i odnosa. Ja sam svakako presrećna, zahvalna i ponosna što mi se sve ovo dešava, kazala je za Portal Analitika spisateljica Ksenija Popović.

Ksenija POPOVIĆ: Bravurozna predstava vjerna romanu „Uspavanka za Vuka Ničijeg“
Portal AnalitikaIzvor

- Ono što je različito su situacije kroz koje su ti segmenti prikazani, kao i način na koji likovi govore: njihovi dijalozi, humor, itd. To je senzibilitet dramaturga; drugačiji je od moga, pa ljudi ne treba da očekuju da će na sceni čuti dijaloge iz romana, niti u romanu naći one iz predstave.

Komad nastao prema drugom romanu Popović - „Uspavanka za Vuka Ničijeg“, premijerno je u utorak izveden u okviru ovogodišnjeg Grad teatra. Ovu koprodukciju budvanskog festivala i Narodnog pozorišta iz Beograda na scenu je postavila beogradska rediteljka Đurđa Tešić, a uloge tumače Viktor Savić, Marija Vicković, Vanja Milačić, Bojan Krivokapić i Pavle Jerinić.

No, veliki posao vrijedan hvale uradila je crnogorska dramaturškinja Bojana Mijović. Popović ističe da je riječ o izuzetno talentovanom dramaturgu“ koju je lično kontaktirala da radi na ovom projektu, nakon što je odgledala njenu dramu „Lasice“.

- Smatram da je odradila veliki posao i da taj posao nije bio nimalo lak, jer su roman i drama, prosto, dva različita medija koja imaju različita pravila, a dramatizacija nije isto što i ekranizacija, pa mora odstupiti više od prvobitnog teksta. Naravno, tu sam bila i ja da se borim za to da se suština predstave što više približi suštini romana, i Bojana je - srećom - bila otvorena za sugestije – kaže autorka romana „Uspavanka za Vuka Ničijeg“.

1107uspavanka1Ona dodaje i da je „cijela ekipa tokom prvih proba diskutovala o tekstu“.

- Prelazili smo situaciju po situaciju, razmjenjivali ideje, utiske, sugerisali izmjene... Te dane ću, pored premijere, pamtiti kao najljepše u ovom procesu, jer sam dobila priliku da se osjetim dijelom tima i da uživam u zajedničkom radu sa nevjerovatno talentovanim ljudima – zaključuje Popović u izjavi za naš portal.

Na „Uspavanci za Vuka Ničijeg“ radili su još scenograf Boris Maksimović, kostimograf Sara Kurtović i kompozitor Vladimir Pejković.

Naredne reprize drame biće upriličene 13. i 14. jula na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu, od 22 časa.

Portal Analitika