Svijet

London: Asanž do sada policiju koštao četiri miliona funti

asanzuambasadiuok
Londonska policija je saopštila da je pojačana kontrola straže oko ambasade Ekvadora, u kojoj se više od godine nalazi osnivač VikiLiksa Džulian Asanž, koštala 4.000.000 funti, javile su agencije.

London: Asanž do sada policiju koštao četiri miliona funti
Portal AnalitikaIzvor

Ekvadorska ambasada u Londonu se nalazi u luksuznom Najtsbridžu Knighsbridge, u blizini radnje Herods (Harrods). Ispred ambasade londonska policija drži dvadesetčetvorosatnu stražu. Pored stražara, ispred ambasade u pripravnosti je i policijski tim za privođenje koji bi, u slučaju da Asanž napusti zaštićenu zgradu ambasade, uhapsio Asanža.

Britanski sud je donio odluku o isporuci četrdesetdvogodišnjeg Asanža Švedskoj koja ga tereti za krivična djela zlostavljanja. Pošto je prethodno izazvao veliku buru objavivši na internetu neka od povjerljivih pisama i informacija američkog Ministarstva vanjskih poslova, Asanž strahuje da bi po izručenju Švedskoj bio predat SAD-u.

Ekvador je odobrio politički azil Asanžu, ali on nije u mogućnosti da napusti zgradu ambasade i ode do aerodroma u Londonu, jer ga londonska policija čeka ispred ambasade. Ekvador i Britanija do sada nijesu uspjeli da iznađu diplomatsko rješenje ovog problema.

 

 

 

 

 

Portal Analitika