Abiznis

Brajović: Kraj godine optimalan rok za početak gradnje auto-puta


slajdok
M
inistar saobraćaja Ivan Brajović, kazao je da je u najoptimalnijoj varijanti, realno da gradnja auto-puta na prioritenoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo- počne do kraja godine.

- Rekao sam i ranije, da je u ovoj fazi nezahvalno prognozirati početak gradnje, ali mislim da je optimalan rok kraj godine- kazao je Brajović, dodajući da zbog važnosti i veličine projekta, nije važno da li će taj rok biti probijen par mjeseci.

Brajović: Kraj godine optimalan rok za početak gradnje auto-puta
Portal AnalitikaIzvor

Brajović je, tokom radnog doručka sa novinarima, kojem je prisustvovao ministar finansija Radoje Žugić, istakao da su predstavnici CRBC-a u utorak bili na trasi, dok su juče u Ministarstvu razgovorali o daljim aktivnostima na projektu.

- Veoma smo zadovoljni kako teku stvari. Sad bi trebali da napravimo aneks Sporazuma koji treba da prođe Vladinu proceduru, a onda sporazum treba da dobije verifikaciju na Skupštini. Nakon sporazuma će se pregovarati sa Kinezima, a mi u Vladi smo napravili dogovor da se pravi Okvirni sporazum, nakon čega bi se išlo na pregovore o izgradnji. S druge strane, Ministarstvo finansija bi pregovoralo sa Exit bankom- oko konačnih uslova kredita. Kada se sve okonča, onda bi sa svim dogovorenim ugovorima i zakonom o auto-putu (za čiju izradu su zadužena više ministarstava) išli pred parlament kako bi se okončala ta procedura, najavio je Brajović sljedeće poteze.

Brajović je kazao da nijesu izostavili nikoga ko je pokazao interesovanje za gradnju autoputa i "ko je imao minimalne reference za izgradnju".

- Imali smo renomiranu ekipu koja je provjeravala tehnički dio ponuda, kao i tim koji je razmatrao finansijski dio, naveo je Brajović.

Finansijski izvanredna ponuda Exit banke: Ministar Žugić je rekao da je veoma zadovoljan saradnjom sa Ministarstvom saobraćaja, posebno u dijelu finansijskog aspekta ponude.

- Ponuda kineske Exit banke je izvanredna, što je utvrdio i ekspertski tim za vrednovanje finansijske ponude na čelu sa prefesorom Lakićevićem, sadašnjim direktorom Poreske uprave, naveo je Žugić.

Što se tiče finansijskih uslova datih od strane kineske Exim banke oni će biti povlašćeni, a ne komenrcijalni i podrazumijevaju 20 godina rok otplate uključujući 5 godina grejs perioda i 2 odsto fiksne kamate. CCCC i CRBC su ponudili da vrijeme trajanja izgradnje ove dionice puta bude 48 mjeseci od početka radova.

Izgradnja auto-puta imaće velike efekte na ekonomiju: Žugić je ponovio da će izgradnja autoputa imati velike efekte na cjelokupnu ekonomiju Crne Gore.

- Tu prije svega mislim na angažovanje domaće građevinske operative, kao i dejstvo na sektore trgovine, bankarstva i finansijskih usluga. Osim ovog, imaćemo efekte u zapošljavanju kroz našu operativu, što će sve ukupno uticati na povećanje poreskih prihoda. Tek treba da utvrdimo koji je dio naše operative će učestvovati u ovom velikom projektu. Osim toga, izgradnja auto-puta doprinijeće konkurentnosti naše ekonomije, najavio je Žugić.

Što se tiče učešća države, ono se kreće u iznosu od 120 miliona eura.

Budžetsko opterećenje za državu će prve godine izgradnje biti 9,6 miliona eura, druge 19 godina dok će se ostalih godina kretati oko 50 miliona eura, s tim što će taj iznos biti umanjen do 40 odsto naplatom putarine.

milanDirektor Poreske uprave, Milan Lakićević, koji je radio na procjeni ponuda, kazao je da je ponuda CRBC ocijenjena kao najpovoljnija, jer ima siguran i pouzdan izvor finansiranja.

- To nam uliva nadu u realizaciju ovog projekta, a takođe budžetsko opterećenje je najravnomjernije jer bi bila otplata u ratama, rekao je Lakićević.

Direktorica Direktorata za državne puteve u Ministarstvu saobraćaja, Angelina Živković, kazala je da bi aneksom Sporazuma o unaprijeđenju infrastrukturnih projekata sa Kinom trebalo da se konkretizuje koji dio puta će da gradi i koja kineska kompanije će to da radi.

- Nakon toga slijedi priprema nacrta okvirnog sporazuma sa majkom kompanijom CCCC, a uradićemo i zakon o autoputu, jer bi on trebalo da sadrži elemente vezane za realizaciju projekta, ubrzavanje procesa eksproprijacije i određene olakšice pri dobijanju dozvola, navela je Živković.

Brajović je ranije saopštio da je ponuda kineskih kompanija CCCC (China Comunication Construction Company) i CRBC (China Road and Bridge Corporation) za izgradnju auto-puta Bar - Boljare prvorangirana i da će Vlada sa njima nastaviti pregovore u cilju utvrđivanja konačnih ugovora. Brajović je naveo da je ponuđena cijena za izgradnju prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mataševom dužine 42 km- ukupno 809,5 miliona eura.

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika