Abiznis

Montenegro bonus preuzima KAP

kombinatalradnuok
Montenegro bonus postigao je sa stečajnom upravom Kombinata Aluminijuma i Privrednim sudom dogovor o saradnji, a očekuje se da sporazum potpiše u narednim danima nakon što Vlada na današnjoj sjednici usvoji detalje ugovora, pišu u jutrošnjim izdanjima „Dnevne novine“ i „Dan“.

Montenegro bonus preuzima KAP
Portal AnalitikaIzvor

Potpisivanjem ugovora Montenegrobonus će preuzeti upravljanje fabrikom, zajedno sa stečajnim upravnikom Veselinom Perišićem, kao što je to u Željezari radio vlasnik Neksana Miodrag Daka Davidović. Prema informacijama "Dana" predstavnik Vlade u bordu direktora do uvođenja stečaja, Nebojša Dožić trebalo bi da bude postavljen za drektora KAP-a nakon ulaska Montenegrobonusa.

Saglasnost na potpisivanje ugovora treba da da Privredni sud. U međuvremenu, KAP je nakon 27 dana počeo da izvozi aluminijum.

- Izvezena je jedna količina aluminijuma. Očekujem da pare od prodaje aluminijuma legnu na račun KAP-a danas ili sjutra i da se to iskoristi na kupovinu sirovina, kojih ima do kraja sedmice - kazao je za „Dan“ predsjednik sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić i dodao da će se dio od prodaje aluminijuma iskoristiti za plaćanje dijela struje koju je Montenegrobonus kupio za KAP.

Stečaj u KAP-u uveden je u ponedjeljak, a 15. avgusta će biti organizovan sastanak povjerilaca, dok će se mjesec dana nakon toga održati ročište na kojem će se utvrditi potraživanja.

Novi kredit za KAP: Kako pišu „Vijesti“ Vlada je postigla dogovor sa OTP bankom o novom kreditu od 42 miliona eura koji će pokriti garancije države za kredit Kombinata aluminijuma, koje je ta mađarska banka aktivirala- potvrđeno je „Vijestima“ u vrhu izvršne vlasti.

„Vijesti“ u izvršnoj vlasti saznaju da sa ruskom VTB bankom nije postignut isti dogovor tako da Vlada pregovara sa trećom bankom o kreditu od 60 miliona eura, kako bi se isplatio dug VTB-u umjesto KAP-a.

Prema nezvaničnim informacijama, Vlada pregovara sa Dojče bankom o toj pozajmici, a pominjana je i glavna centrala Erste banke.

Da bi se potpisalo dogovoreno potrebno je da se usvoji rebalans budžeta kojim je definisano da se "Vlada može dodatno zadužiti za finansiranje budžeta i otplatu aktiviranih garancija izdatih za kredite između KAP-a i banaka i potrebe isplate aktiviranih garancija u iznosu do 103 miliona".

Za predlog rebalansa Vlada u Skupštini nema potrebnu većinu ukoliko ne odustane od spornog dijela poravnanja duga državnih kompanija i KAP-a na štetu budžeta. Sjednica posvećena rebalansu budžeta bila je zakazana za 17. jul, ali su se premijer Milo Đukanović i šef parlamenta Ranko Krivokapić dogovorili da ona bude odgođena do kraja mjeseca.

 

Portal Analitika