Svijet

Komitet UN za prava djece dostavio Vatikanu pitanja o zlostavljanju

pakaok1007
K
omitet Ujedinjenih nacija za prava djece dostavio je Vatikanu listu neprijatnih pitanja o zlostavljanju djece od strane katoličkih svještenika, što bi moglo da dovede u nepriliku papu Franja, samo nekoliko mjeseci od stupanja na papski tron.

Komitet UN za prava djece dostavio Vatikanu pitanja o zlostavljanju
Portal AnalitikaIzvor

Komitet UN je zatražio "detaljne informacije o svim slučajevima seksualnog zlostavljanje djece od strane pripadnika katoličkog sveštenstva" od posljednjeg takvog izveštaja Svete stolice prie oko 15 godina i odredio 1. novembar kao krajnji rok za odgovor.
Taj zahtjev je uključen na "listu pitanja", objavljenih na vebsajtu Komitet UN za prava djece, koja će se naći pred Vatikanom koji u januaru treba da izvesti Komitet  o radu Crkve u okviru Konvencije UN o pravima djece, javio je Rojters.
To će biti prvi put da će neka međunarodna komisija javno ispitivati Svetu stolicu o skandalima o zloupotrebi djece koji su nanijeli veliku štetu ugledu Rimokatoličke crkve u mnogim zemljama širom svijeta.
Komitet UN za prava djece, čije je sjedište u Ženevi, nema nikakvu izvršnu moć, ali bi negativan izvještaj nakon ispitivanja mogao da zada udarac Crkvi čiji lider, papa Franjo je suočen sa nizom skandala otkako je naslijedio Benedikta XVI.
Postavljajući ta pitanja, Komitet UN za prava djece je ignorisao upozorenje Vatikana da bi mogao da se povuče iz Konvencije o pravima djece ako bi na njega bio vršen preveliki pritisak povodom tog problema.
Komitet UN za prava djece je u svojim zahtjevima za informacije postavio pitanje koje mjere Vatikan preduzima da spriječi da svještenici koji su zlostavljali djecu nemaju više kontakata s djecom i koje je instrukcije Vatikan dao kako bi osigurao da slučajevi sa kojima je Crkva upoznata budu prijavljeni policiji.

Portal Analitika