Svijet

Sabotaža kočnica uzrok udesa voza u Kanadi

voykanada
P
rema dokazima do kojih su kanadske vlasti došle u istrazi koja je pokrenuta, udes teretnog voza punog sirove nafte u mjestu Lak Megantik u pokrajini Kvebek mogao bi biti posljedica sabotaže.

Sabotaža kočnica uzrok udesa voza u Kanadi
Portal AnalitikaIzvor

Istraga je, naime, ustanovila da je do udesa u kome je voz natovaren zapaljivim teretom velikom brzinom ušao u naseljeno mjesto, iskočio iz šina i eksplodirao došlo zbog otkazivanja kočnica, koje nisu funkcionisle jer je neko isključio mehanizam koji ih pokreće.
Smatara se da u pitanju nije teroristički čin, a dalja istraga će pokazati kako je do otkazivanja kočnica tačno došlo. Za sad je poznato da su prije nego što je voz krenuo nizbrdo iz Nanata u Lak Megantik vatrogasci na njemu već ugasili manji požar, nakon čega je trebalo da ostane parkiran, i moguće je da su tom prilikom upravo oni isključili mehanizam kočnica.
Broj pronađenih žrtava udesa u međuvremenu je narastao na 15, dok se 35 vodi kao nestalo, a istražitelji vjeruju da su zbog siline vatrene stihije tijela nekih od žrtava naprosto pretvorena u dim.

 

Portal Analitika