Politika

Jonica: Iniciraćemo saslušanja Konjevića i Žugića

okjonica
S
ocijalistička narodna partija (SNP) iniciraće kontrolna saslušanja ministara unutrašnjih poslova (MUP) i finansija Raška Konjevića i Radoja Žugića, zbog analize stanja u lokalnim samoupravama, saopštila je funkcioner te partije Snežana Jonica.

Jonica: Iniciraćemo saslušanja Konjevića i Žugića
Portal AnalitikaIzvor

Ona je kazala da je SNP prije tri godine pokrenula interpelaciju o radu Vlade za oblast lokalnih samouprava, i nakon toga dobila odgovor da ništa od onoga što su naveli u interpelaciji nije tačno, i da »sve cvijeta u lokalnim samoupravama«.
- Imajući u vidu da smo Vladi dostavili dosta vremena da to uradi sama, SNP će inicirati kontrolna saslušanja Konjevića i Žugića, koja se tiču analize stanja u lokalnim samoupravama, kako bismo zajedno pokazali da to nije u skladu sa onim što je propisano Zakonom, i došli do onoga što treba da budu mjere, pretočene u zakonska rješenja - kazala je Jonica na konferenciji za novinare, prenosi agencija MINA.
Prema njenim riječima, nakon tri godine, u analizama funkcionisanja lokalne samouprave, prošlogodišnjoj iz MUP-a, i ovogodišnjoj iz Ministarstva finansija, dobili su nalaze kakve je SNP naveo u interpelaciji o radu Vlade, iz oblasti lokalne samouprave.
- Problem je što sa tri godine zakašnjenja, jedini koji su na gubitku zbog loše politike Vlade u oblasti lokalne samouprave su građani koji ne uspijevaju da traže svoja prava i usluge u lokalnim samoupravama, na nivou onoga što je neophodno lokanom stanovništvu - upozorila je Jonica.
Ona je pojasnila da je obaveza bila da se analiza završi do 31. marta, navodeći da je Vlada tek 9. maja napravila analizu funkcionisanja, u kojoj je, kako je rekla, bukvalno citirala navode SNP-a o tome kakvo je stanje iznijeto prije tri godine«.
Jonica je kazala da je opravdanje za to kašnjenje bilo da lokalne, da nije bilo moguće to uraditi.
Ona smatra da ni Ministarstvo unutrašnjih poslova, ni Ministarstvo finansija nije napravilo iskorake da zakonskim riješenjima utiče na definisanje norme kako bi se onemogućila, kako kažu iz tih resora, »samovolja u lokalnim samoupravama«.

Portal Analitika