Abiznis

Potpisan Protokol za ekonomsku saradnju Crne Gore i Slovenije

drazenkaokPomoćnik ministra ekonomije za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Šćepanović i generalni direktor za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Stanislav Raščan, potpisali su danas u Podgorici Protokol sa II sastanka Crnogorsko – slovenačke mješovite komisije za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i Republike Slovenije, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Potpisan Protokol za ekonomsku saradnju Crne Gore i Slovenije
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak Crnogorsko-slovenačke mješovite komisija za ekonomsku saradnju je bila prilika za razmjenu informacija i iskustva u oblastima koje su definisane kao prioritetne za saradnju dviju zemalja kao što sutrgovina i ekonomska saradnja,energetika i energetska efikasnost, turizam i zaštita životne sredine, poljoprivreda, kao i definisanje mogućnosti buduće saradnje u navedenim oblastima.

Obje strane su konstatovale da su kompanije i institucije dvije zemlje već uspostavile uspješno partnerstvo u određenim energetskim projektima, čime su unaprijedile i doprinjele pozitivnim institucionalnim odnosima. Na sastanku Mješovite komisije, razmijenjene su tematske informacije o značajnim energetskim projektima, planiranim u Crnoj Gori, naglašavajući značaj projekata za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost.

Mješovita komisija je pozdravila spremnost i namjeru slovenačkih kompanija da implementiraju najbolju praksu u projektovanju, izgradnji i radu malih hidroelektrana, koje su nosioci održivog razvoja lokalne zajednice, u proizvodnji energije i upravljanju vodama.

Takođe, slovenačka i crnogorska strana će nastaviti da streme ka pozitivnim bilateralnim odnosima u oblasti zaštite životne sredine.

-U oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i bezbjednosti hrane, posebna pažnja će biti posvećena iznalaženju novih mogućnosti za povećanje uzajamne trgovine i poboljšanje institucionalne saradnje. Dogovoreno je da obje strane razmjene pisma namjere u cilju uspostavljanja poslovnih kontakata među zainteresovanim kompanijama, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika