Društvo

Kako je engleski istraživač J.A.R. Munro vidio Duklju?

1007knjiga_dukljajpg
N
edavno je iz štampe izašla knjiga „O rimskom gradu Dokleji u Crnoj Gori“, koju je napisao vođa britanskog istraživačkog tima J.A.R. Munro, koji je daleke 1893. godine istraživao naš čuveni lokalitet. Knjiga je prvi put objavljena u Londonu 1893. godine i ovo je njen prvi prevod kod nas, koji je objavilo Društvo za izučavanje starina Mnemosina.

Kako je engleski istraživač J.A.R. Munro vidio Duklju?
Portal AnalitikaIzvor

„Na stranicama koje slijede biće izloženi rezultati ekspedicije koja je organizovana 1893. godine, sa ciljem da se istražie starine rimskog grada Dokleje u Crnoj Gori, a koje je navodno mjesto rođenja Dioklecijana. Na ovom mjestu iskopavanja su već vršena u tri kampanje, uz naklonost Njegovog visočanstva, Princa Crne Gore", zapisao je u uvodu knjige engleski istraživač Munro.

U knjizi su sakupljeni brojni podaci o lokalitetu, ali i diskusije o Dokleji i legendi o Dioklecijanu. Način na koji se problemima prišlo, te smjele hipoteze ukazuju na domišljatost arheologije, kao tada mlade nauke, čiji su temelji na ovim prostorima postavljeni upravo proučavanjima Munroa i njegovih kolega, piše u predgovoru knjige Miloš Živanović.On objašnjava da su kasnijim istraživanjima pojedine interpretacije britanskih naučnika korigovane, ali da, iako ima nedostataka, Munroova knjiga je neophodna polazna tačka za istraživanje Dokleje.

U knjizi se mogu naći i podaci o tome kako je Munro izvještavao o istraživanjima i rezultate objavio u londonskom časopisu Athenaeum. U jednom od njih Munro Duklju naziva "malom Pompejom".

Njegova knjiga je dragocjena i zbog toga što je pisana kao putopis i pruža sliku jednog iščezlog vremena i pejzaža, jedne Duklje koja je daleke 1893. godine ipak izgledala drugačije.

Portal Analitika