Abiznis

CEZAP: Cijene u hipermarketima ujednačene

supert
C
ijene u marketima Voli, Roda i Albona u Podgorici su prilično ujednačene, iako postoje izvjesne razlike za određene grupe proizvoda, pokazali su podaci uporedne analize cijena artikala iz potrošačke korpe koju je uradio Centar za zaštitu potrošača (CEZAP), prenosi MINA Buseness.

CEZAP: Cijene u hipermarketima ujednačene
Portal AnalitikaIzvor



CEZAP je uradio monitoring cijena artikala u Podgorici i Baru u tri marketa Voli, Roda i Alboni, a kriterijumi po kojima su odabrani marketi su bili velika frekvencija potrošača i veliki asortiman proizvoda.

Upoređujući cijene između tri pomenuta supermarketa u Podgorici utvrđeno je da je voće i povrće generalno povoljnije u Voliju i Rodi nego u Alboni.

"S druge strane, u Alboni je cijena brašna manja nego u druga dva marketa”, pokazala je analiza CEZAP-a.

Prema istraživanju CEZAP-a, cijene mlijeka i mliječnih proizvoda su prilično ujednačene u ovim marketima, mada postoje i razlike. Cijene sira trapista su najniže u Voliju.

Iz CEZAP-a su naveli da cijena mesa i mesnih proizvoda variraju zavisno od vrste proizvoda. Na primjer, mljeveno meso je najskuplje u Voliju, a najjeftinije u Rodi. S druge strane, čajna kobasica Karneks /Carnex/ je najpovoljnija u Voliju, a čajna kobasica “Goranović” u Rodi.

Upoređujući cijene u istim marketima u Podgorici i Baru, kako su kazali iz CEZAP-a, zaključuje se da isti marketi imaju prilično ujednačene cijene proizvoda, mada postoje i izvjesne razlike.

“Voli i Albona imaju prilično ujednačene cijene u svojim marketima u Podgorici i Baru, dok su cijene u marketu Roda u Podgorici znatno niže nego cijene istih artikala u Rodi u Baru”, precizirali su iz CEZAP-a.

Iz CEZAP-a su objasnili da je teško potrošačima preporučiti u kom su marketu cijene životnih namirnica najniže.

“Sudeći prema domišljatosti trgovaca jedno jeftino platite na ćupriji – drugo skuplje na mostu. A i most i ćuprija su u istoj prodavnici”, dodali su iz CEZAP-a.

CEZAP je uporednu analizu cijena uradio u sklopu projekta Evropski potrošački most, koji finansira Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori. Cilj analize je bolja informisanost potrošača o kretanju cijena u različitim marketima. Urađen je monitoring cijena preko 80 artikala iz potrošačke korpe u periodu od 7. do 11. juna.

CEZAP će sprovesti monitoring cijena nakon povećanja stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) i uraditi uporednu analizu cijena prije i poslije povećanja.

Portal Analitika