Društvo

Devedeset naučnika dobilo mjesto u knjizi "Ko je ko u dijaspori Crne Gore"

1007knjiga
C
entar za iseljenike Crne Gore objavio je knjigu „Ko je ko u dijaspori Crne Gore- nauka“, u kojoj je zastupljeno devedeset naših naučnika koji žive i stvaraju u inostranstvu. U knjizi su se našli naučnici koji su ispunili kriterijume i koji su se odazvali pozivu Centra da dostave svoje podatke, kako bi se napravila publikacija koja je svojevrsna baza podataka intelektualnog potencijala naše dijaspore.

Devedeset naučnika dobilo mjesto u knjizi "Ko je ko u dijaspori Crne Gore"
Portal AnalitikaIzvor

U predgovoru knjige prof. dr Milan Vukčević, direktor Centra za iseljenike, piše da je ovo prvo izdanje koje se odnosi na nauku i da je tek otvoren prostor za publikovanje novih knjiga u ediciji posvećenoj iseljeništvu, u kojima će biti zastupljeni i ostali naučnici, kao i umjetnici, biznismeni, sportisti, koji žive u našoj dijaspori.

Očekujemo da će to pomoći okupljanju intelektualnih potencijala Crne Gore i podstaći kontakte, te za rezultat imati učešće naučnika u domaćim projektima i usavršavanje naših mladih naučnika na univerzitetima u svijetu, uz podršku naučnika koji rade u dijaspori.

U ovom izdanju nisu se našli svi naučnici, jer mnogi nisu na vrijeme poslali podatke za ovo izdanje, jedan broj prijavljenih pripada svijetu umjetnosti, preduzetništva i drugim sferama djelovanja, i stoga će se oni naći u nekoj od narednih knjiga, piše u predgovoru Vukčević.

Centar poziva i straživače koji se nisu našli u ovom izdanju da se jave, kao bi se nastavio rad na objedinjavanju intelektualnih potencijala dijaspore. Na taj način, kažu, "otvara se mogućnost da se okupi naša pamet sa svih meridijana".

Za svakog od naučnika u knjizi se nalaze osnovni podaci, institucije u svijetu u kojima rade, te radna biografija i stručne reference. U knjizi “Ko je ko u dijaspori Crne Gore- nauka” zastupljeno je devedeset naučnika, i to abecednim redom. Tu su naučnici koji rade u regionu, Evropi, Americi, dalekoj Australiji, jednom riječju na svim meridijanima.

Kako ističu u Centru za iseljenike, "u pitanju je prvo izdanje, koje je najava budućih projekata, jer su ujedinjeni naučni potencijali matične države i dijaspore pretpostavka prosperiteta svake zemlje".

Portal Analitika