Region

Ešton: Odluka o otvaranju pregovora sa Srbjiom istorijskа, nemа novih uslovа

2406eston
O
dluka o otvaranju pregovora sa Srbijom je istorijska i nema novih uslova, ocijenila je visoki predstavnik Evropske unije (EU) Ketrin Ešton, nakon sastanka sa državnim vrhom Srbije.

Ešton: Odluka o otvaranju pregovora sa Srbjiom istorijskа, nemа novih uslovа
Portal AnalitikaIzvor

Ešton je poručila da je rukovodstvo Srbije pokazalo viziju i hrabrost u donošenju teških odluka i suočavanju sa velikim političkim izazovima, što je, kako je navela, rezultiralo odlukom svih članica EU da donesu odluku o otvaranju pregovora o članstvu bez novih uslova.

Ešton je pohvalila napredak postignut u razgovorima sa Prištinom i istakla da je bila zadovoljna kada je članicama EU predstavljala taj napredak kao i time što je mogla da kaže da postoje konkretni rezultati u primjeni briselskog sporazuma.

"U utorak sam se srela 13. put sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, i srešću se opet, razgovori će se naastaviti u nedeljama i mjesecima pred nama. Neće biti ljetnje pauze za sve, jer moramo da pokažemo napredak", navela je Ešton, prenosi RTS.

Ona je dodala i da je zadovoljna što se Srbija priprema ubrzano za pregovore o članstvu, navodeći da i EU radi svoj dio posla.

Nikolić je izjavio da Srbija nastavlja u istom tempu da ispunjava obaveze koje je preuzela prema EU, ali i prema svojim građanima kada je bolji život u pitanju.

On je rekao i da su Eštonovoj još jednom rekli da nikad neće priznati nezavisnost Kosova, &'1072; da je ona uzvratila da u EU to znaju i da niko od Srbije i ne traži da prizna Kosovo.

Nikolić je naveo da postoji otvorena komunikacija sa privremenim institucijama u Prištini, da postoje dva gledišta - jedno srpsko da je Kosovo suštinska autonomija i drugo, da je Kosovo nezavisno, te da se vjerovatno nikada i ne bi dogovorili bez EU, &'1072; da će taj dogovor vjerovatno biti osnova za bolju buduću saraadnju.

"EU ima knjigu obaveza koju Srbija mora da ispuni", rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, Srbija je svjesna svojih obaveza, vlada ubrzano priprema tim koji će je voditi iz pregovora u pregovore.

"Teško da neko može Srbiju da skloni sa njenog evropskog puta", poručio je Nikolić.

Portal Analitika