Abiznis

Skupština usvojila Zakon o porezu na promet nepokretnosti

0907skupstina
S
kupština je danas usvojila zakone o porezu na promet nepokretnosti, potrošačkim kreditima i socijalnom stanovanju, kao i izmjene i dopune zakona o reprezentativnosti sindikata, prenosi Mina biznis.

Skupština usvojila Zakon o porezu na promet nepokretnosti
Portal AnalitikaIzvor

Poslanici nijesu usvojili amandman Socijalističke narodne partije (SNP) na Zakon o porezu na promet nepokretnosti, kojim je bankama trebalo da bude ostavljen rok od godinu, umjesto tri, da plate taj porez za imovinu koju su uzele od klijenata zbog neizmirenja kredita.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet u ponedjeljak je, glasovima članova iz SNP-a, Pozitivne, Demokratskog fronta i Socijaldemokratske partije, podržao to rješenje.

Zakon o porezu na promet nepokretnosti trebalo bi da ubrza utvrđivanje i naplatu poreza, čime bi se ostvario i veći prihod. U pogledu raspodjele prihoda od poreza budžetima jedinica lokalne samouprave i Egalizacionom fondu, otklanjaju se uočeni nedostaci kod utvrđivanja poreske osnovice, bliže se definišu poreska oslobađanja i uvodi se, prvi put, samooporezivanje kod utvrđivanja poreske obaveze.

Ključna novina Zakona o potrošačkim kreditima, koji je danas usvojen, predviđeno je uvođenje prava potrošača na jednostrani raskid ugovora o kreditu u roku od 14 dana bez navođenja razloga. Zakon bi trebalo i da obezbijedi bolju zaštitu potrošača, između ostalog i definisanjem informacija koje treba da sadrži oglašavanje u vezi sa ugovorima o potrošačkim kreditima, kao i uvođenjem kreditnih posrednika.

Zakonom o socijalnom stanovanju, između ostalog, definiše se podrška posebnim ciljnim grupama prilikom zakupa stanova - samohranim roditeljima, osobama sa invaliditetom, starijim od 67 godina, mladim koji su bili djeca bez roditeljskog staranja, porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju, kao i pripadnicima određenih posebnih grupa.

Zakon daje mogućnost za razne forme finansiranja, a posebno razrađuje dio koji je vezan za podršku prilikom zakupa stanova. Vlada ima obavezu da napravi program vezan za socijalno stanovanje, dok je ključni elemenat to što je za održavanje tih objekata zadužena lokalna samouprava.

Parlament će se naknadno izjasniti o izvještajima o radu Centralne banke Crne Gore (CBCG) u prošloj godini, kao i Komisije za koncesije.

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, tražio je od matičnog odbora za ekonomiju, finansije i budžet da donese zaključke u vezi sa izvještajem o radu CBCG, s obzirom da se radi o važnoj oblasti, kako bi se parlament o tome izjasnio naknadno.

Portal Analitika