Društvo

KCCG: Nabavljen aparat za precizno određivanje limfnih čvorova

0907kccg
K
linički centar Crne Gore (KCCG) nabavio je najnoviji aparat, koji služi u onkološkoj hirurgiji za određivanje prvog limfnog čvora, koji prima drenažu iz malignog tumora, čime će se, kako su naveli, izbjeći nepotrebno uklanjanje tih čvorova, prenosi Mina.

KCCG: Nabavljen aparat za precizno određivanje limfnih čvorova
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz KCCG detektor je nabavljen donacijom sredstava prikupljenim na Novogodišnjem bazaru prošle godine u organizaciji Međunarodnog kluba žena u KCCG.

“Aparat omogućava dokazivanje da nema sjedišta tumorskih ćelija u čvorovima”, kaže se u saopštenju.

Iz KCCG su pojasnili da se time postiže izbegavanje nepotrebnog operativnog uklanjanja limfnih čvorova, što je sastavni dio brojnih hirurških onkoloških intervencija.

“Primjena procedure, sentinel limfonodne biopsije, doprinosi manje agresivnom hirurškom pristupu što je i inače tendencija onkološke hirurgije našeg doba”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, već danas se maligni tumori dojke sa klinički nezahvaćenim limfaticima pazušne jame ili maligni melanom debljine jedan do četiri milimetra po novim hirurškim doktrinama obavezno tretiraju na taj način.

Iz KCCG su pojasnil da se primjenom te procedure ispituje i uvodi i u hirurgiji nekih drugih malignih tumora kao što su tumori glave i vrata, nekih ginekoloških maligniteta kao što su rak grlića i vulve, rak anusa ili prostate.

“Nama je zadovoljstvo da smo među prvima u regiji koji su zahvaljujući želji da se prate najnovija dostignuća u medicini, uključujući svjesnu i odgovornu javnost, humane žene i ljude dobre volje uvijek spremne da pomognu, doprinijeli očuvanju kvaliteta života brojnih naših bolesnika”, poručili su iz KCCG.

Oni su naveli da je zdravlje jedan od prioriteta našeg doba, a “da je praćenje i razvijanje novih tehnologija i procedura kao i unapređenje kvaliteta života bolesnika od brojnih malignih bolesti naš zajednički sveti cilj”.

Portal Analitika