Abiznis

Neizmirivanje obaveza prema EPCG, loš signal za sve investitore

2906dalekovod
E
PCG neće potpisati dugoročni sporazum sa Montenegro Bonusom za snabdijevanje KAP-a električnom energijom, ukoliko se ne regulišu međusobna potraživanja, saopšteno je Portalu Analitika iz ove kompanije.

Neizmirivanje obaveza prema EPCG, loš signal za sve investitore
Portal AnalitikaIzvor

U vezi sa nedavnim izjavama objavljenim u medijima koje se odnose na potraživanja Elektroprivrede Crne Gore prema Kombinatu Aluminijuma Podgorica, EPCG smatra neophodnim da pojasni i istakne određene informacije. Tim povodom se javnosti obratila sljedećim saopštenjem:

- EPCG je uvijek poslovala sa osjećajem odgovornosti i u skladu sa Zaključcima Skupštine Crne Gore od februara 2012. godine, u kojima je eksplicitno naveden zahtjev o nastavku proizvodnje u KAP-u.

U skladu sa pomenutim zaključcima kojima se apostrofira nastavak proizvodnje u KAP-u, nastavilo se sa isporukom električne energije fabrici aluminijuma. Potraživanja EPCG su dostigla iznos od 61 milion €, i treba da budu ispoštovana u najkraćem roku i na načine koji će biti definisani od strane Vlade Crne Gore kao najpogodniji, kako se ne bi doveo u pitanje opstanak EPCG, najveće kompanije u državi, koju karakteriše najveća inostrana investicija u istoriji Crne Gore.

Nerješavanje problema likvidnosti KAP-a u odnosu na EPCG predstavljao bi negativan signal za strane kompanije koje su identifikovale potencijalne projekte za sopstvene investicije u Crnoj Gori, takođe imajući u vidu i put ka integraciji sa Evropskom Unijom.

Uz puno uvažavanje napora za očuvanje industrijske proizvodnje u Crnoj Gori, EPCG ipak neće potpisati dugoročni Sporazum sa Montenegro Bonusom za snabdijevanje KAP-a električnom energijom, ukoliko se ne regulišu međusobna potraživanja.

Imajući u vidu sve navedene činjenice, na ovaj način apelujemo za osjećaj potpune odgovornosti svih uključenih institucija, da preduzmu neophodne mjere kako bi se pronašlo, što je prije moguće, zajedničko efikasno rješenje kao i postigao zajednički cilj u vezi sa nastavkom poslovanja EPCG, planiranih investicija u nove projekte i infrastrukturu, kao i obezbjeđivanja visokog kvaliteta usluga prema građanima Crne Gore - kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika